Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Lajčák: K súdu nemuselo dôjsť, keby Maďari vypočuli naše argumenty

Miroslav Lajčák
Miroslav Lajčák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - My sme nikdy nepochybovali o správnosti našich krokov, takže nás výsledok neprekvapil, povedal minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák o dnešnom rozhodnutí Súdneho dvora EÚ v spore Sólyom verzus Slovensko.

Lajčák, ktorý sa zúčastňuje zasadnutia Rady EÚ pre všeobecné záležitosti, dodal, že Slovensko víta jasný a jednoznačný rozsudok Súdneho dvora so zadosťučinením, pretože potvrdil to, o čom bola naša strana presvedčená.

"V tejto súvislosti chcem zdôrazniť, aký dôležitý je dialóg medzi dvoma krajinami. Lebo k tejto udalosti nemuselo dôjsť, keby maďarská strana vtedy nebola tvrdošijne odmietala naše argumenty," upozornil Lajčák. Zároveň dodal, že aj pre členské krajiny EÚ platia princípy medzinárodného práva a diplomatického práva.

Lajčák zopakoval, že by bolo stačilo, keby maďarská strana bola vypočula a akceptovala argumenty Slovenska a bolo by sa našlo iné, európske a dobré susedské riešenie. Tvrdošijnosť maďarskej strany nakoniec znamenala súdny spor, ktorý dnes Slovensko vyhralo v plnom rozsahu. Šéf slovenskej diplomacie uviedol, že si nemyslí, že dnešný rozsudok zatieni súčasné slovensko-maďarské vzťahy. Tie sú podľa neho zamerané na riešenie sociálnych a ekonomických otázok v prospech občanov oboch krajín.

 "Je však dôležité, aby ľudia, ktorí si v Maďarsku myslia, že Slovensko je partner, ktorého nemusia počúvať a rešpektovať, aby si uvedomili, že nie sme v takej pozícii. Vieme si svoje záujmy obhájiť a budeme to robiť vždy, keď budeme mať pocit, že ich niekto ignoruje," dodal Lajčák.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu