Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

NS zatiaľ nerozhodoval o triu v kauze vraždy podnikateľa Deáka

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Najvyšší súd Slovenskej republiky (NS) zatiaľ nemohol rozhodnúť v kauze vraždy kontroverzného podnikateľa Romana Deáka - respektíve o trojici obvinených, ktorí podali sťažnosť voči vzatiu do väzby v tomto prípade po rozhodnutí Špecializovaného trestného súdu v Pezinku (ŠTS) koncom minulého týždňa.

Rozsiahly spisový materiál totiž ešte nedoručili zo ŠTS na NS SR. TASR o tom informoval Tlačový a informačný odbory NS SR. ŠTS v piatok 28. septembra rozhodol o návrhu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry, ktorý žiadal vzatie do väzby troch obvinených členov bratislavskej skupiny tzv. sýkorovcov za zločin jej založenia, zosnovania a podporovania a za vraždu bratislavského podnikateľa Deáka, a to tak, že zostávajú naďalej za mrežami.

Všetci traja teda od minulého piatku na základe rozhodnutia sudcu ŠTS zostávajú vo väzbe - u dvoch obvinených, podľa príslušného paragrafu - z dôvodov ovplyvňovania svedkov, pokračovania trestnej činnosti a možnosti úteku a u tretieho Martina K. z dôvodu ovplyvňovania svedkov a možného úteku. Sudca o tom rozhodol na neverejnom zasadnutí ŠTS - pracovisko Banská Bystrica. Informovala o tom vtedy hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková. Trojica podala voči rozhodnutiu zákonného sudcu sťažnosť o ktorej po doručení a po doručení spomínaného rozsiahleho spisového materiálu bude rozhodovať práve NS SR.

"Prokurátor navrhol pre všetkých troch uznať dôvody útekovej, kolúznej aj preventívnej väzby. Zároveň bol podaný návrh na vzatie do väzby ďalšieho člena zločineckej skupiny 'sýkorovcov' za zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, hrubého nátlaku a vydierania. Aj u tohto obvineného navrhuje prokurátor uznať všetky tri dôvody väzby," uviedla vo štvrtok 27. septembra pre TASR hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

Brat zavraždeného Deáka figuroval v jednej z mediálne známych káuz. Po zavraždení brata sa podľa neoficiálnych informácií ukrýva v zahraničí. Do zahraničia - údajne jednej z východoázijských krajín - mal vycestovať krátko po atentáte na svojho brata. V spomínanej krajine by sa podľa neoficiálnych informácií malo nachádzať viacero stíhaných slovenských občanov.

Z vraždy kontroverzného podnikateľa Romana Deáka z 20. októbra 1999 obvinili piatich mužov. Troch z nich sa v utorok (25.9.) podarilo zadržať pri policajnej akcii v bratislavskej Devínskej Novej Vsi a v obci Rovinka. Informoval o tom v stredu 26. septembra portál čas.sk.

Deák bol zavraždený v bratislavskej Dúbravke 19 ranami zo samopalu a pištolí kalibru 7,65 a 9 mm Luger, keď prichádzal k svojmu luxusnému mercedesu. Strely ho zasiahli do hrudníka a tváre.

Z vraždy obvinili Martina K., Ivana C., Jurija F., Róberta L., prezývaného Kýbel, a Martina B., alias Rusa. Poslední dvaja sú na úteku, polícia po nich pátra. Kýbel je považovaný, mimo Ladislava B. a Františka B., za jedného z hlavných bossov skupiny sýkorovcov. Rus zase bol súdený na ŠTS v inej kauze seneckej skupiny sýkorovcov.

S Ladislavom B. v súčasnosti prebieha na ŠTS s ďalšími obžalovanými hlavné pojednávanie v kauze úkladnej vraždy v štádiu spolupáchateľstva. Išlo o pokus zavraždiť jedného zo svojej skupiny sýkorovcov.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu