Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Studený front zmrazil Európu: Prvý sneh a po lete ani stopy!

Švajčiarske Alpy pod snehom Zobraziť galériu (3)
Švajčiarske Alpy pod snehom (Zdroj: blick.ch)

BRATISLAVA/PRAHA/ŽENEVA - Výrazný pád teplôt, ktorý so sebou včera priniesol studený front, ovplyvnil počasie vo viacerých krajinách Európy. Nepríjemný dážď a chlad sme tak na vlastnej koži okúsili nielen my, ale aj niektorí naši susedia a v Česku či Švajčiarsku dokonca nasnežilo. Podľa predpovede Slovenského hydrometeorologického ústavu by sa však mal výhľad na víkend zlepšiť.

Prvý sneh blížiacej sa zimy zaznamenali v českých Jeseníkoch vo štvrtok ráno. "Sú to tak dva centimetre mokrého snehu," uviedol náčelník tamojšej horskej služby Michal Klimeš pre portál novinky.cz s tým, že snehový poprašok leží iba na vrcholku Pradeda.

Studený front zmrazil Európu:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: novinky.cz)

O niečo väčšiu nádielku si mohli vychutnať návštevníci švajčiarskych Álp. Ako ukazujú fotografie z utorka a štvrtka, rozdiel je markantný. Kým na začiatku týždňa to vyzeralo na príjemné počasie primerané končiacemu sa letu, o dva dni neskôr už všade ležala biela pokrývka. Podľa meteorológov na niektorých miestach vo výške okolo 1600-1800 m.n.m. napadalo 3 až 7 cm snehu. Ten si vyžiadal hneď aj nehodu, ktorá sa stala pri obci Andermatt v kantóne Uri. Vodič dostal šmyk, prerazil zvodidlá a pristál s autom na streche. Zraneného ho previezli do nemocnice.

Studený front zmrazil Európu:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: blick.ch)

Studený front zmrazil Európu:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: blick.ch)

Ako bude cez víkend

Podľa predpovedí by sa počasie malo trochu umúdriť a teploty opäť stúpnuť. SHMÚ na piatok uvádza oblačno až zamračené, popoludní na juhozápade čiastočné zmenšovanie oblačnosti. Dopoludnia miestami, popoludní ojedinele slabý dážď alebo prehánky, a to najmä v západnej polovici Slovenska. Denná teplota 16 až 20, na severozápade a Orave okolo 14, na juhovýchode okolo 22 stupňov. Treba však stále rátať s prevažne severným vetrom, dopoludnia na juhozápadne dosiahne v nárazoch ešte okolo 12 m/s (45 km/h).

V sobotu nás čaká postupné ubúdanie oblačnosti od západu. Nočná teplota 10 až 5, na juhovýchode okolo 12 stupňov. Denná teplota 19 až 24, na severe miestami okolo 17 stupňov. Severozápadný až severný vietor by už mal fúkať iba rýchlosťou 3 až 7 m/s (10 až 20 km/h).

Nedeľa má byť jasná až polooblačná. Ráno miestami hmla, alebo nízka oblačnosť. Nočná teplota 12 až 7, na severe okolo 5 stupňov. Denná teplota 18 až 23, na severe miestami okolo 16 stupňov. Slabý premenlivý, na východe ešte severný vietor 2 až 5 m/s (5 až 20 km/h).  

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu