Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Vedci varujú: Európa sa má pripraviť na extrémnu zimu!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

NEW JERSEY - Rekordný úbytok arktického ľadu, ktorý tento rok v lete zaznamenali, sa v Európe a Severnej Amerike v zime prejaví extrémnymi javmi počasia. Tvrdí to skupina vedcov okolo profesorky Jennifer Francisovej z Univerzity v New Jersey.

Francisová a jej kolegovia na stredajšej konferencii usporiadanej organizáciou Climate Nexus v súvislosti s rekordným topením upozornili na vlnu tepelnej energie, ktorá sa do atmosféry nad Severným ľadovým oceánom teraz dostane a ktorá môže v súčasných vzorkách dynamiky počasia nad severnou pologuľou narobiť paseku. Informoval portál novinky.cz.

Ako sa morský ľad topí, mení sa v tmavú vodu, ktorá je vystavená slnečnému žiareniu. Oceán tak absorbuje oveľa viac tepelnej energie, než by prijal v prípade, kedy by bol pokrytý svetlou ľadovou perinou. Tým sa tiež teplota vody a vzduchu stále zvyšuje, a tak odmrazovanie ľadu pokračuje.

Na jeseň pri nástupe polárnej noci začne oceán znovu zamŕzať. Teplo, ktoré doteraz voda viazala, sa uvoľní do atmosféry a ovplyvní takzvané tryskové prúdenie. To má kľúčový vplyv na počasie v Európe a je vyvolávané rozdielnymi teplotami v rôznych zemepisných šírkach.

Francisová tvrdí, že kvôli otepľovaniu Arktídy je teraz tryskové prúdenie kvôli stúpaniu doteraz "zajatého" tepla zosilnené od severu k juhu, teda v opačnom smere. "A keď je tryskové prúdenie hore nohami, je pravdepodobný výskyt extrémnych javov v počasí," tvrdí Francisová.

Tryskové prúdenie sa s príchodom zimy spomaľuje, a je tak náchylnejšie k mohutným prepadom. "Jednoducho tvrdím, že toto bude veľmi zaujímavá zima," predpovedá.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu