Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Zdravotne postihnutí chcú od poslancov úpravu školských zákonov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Na zmenu školského zákona a zákona o financovaní základných a stredných škôl vyzýva poslancov Národnej rady SR Spoločnosť Downovho syndrómu na Slovensku.

Poslancov v liste požiadala, aby do novelizácií, o ktorých budú tento mesiac rozhodovať, zapracovali zmeny pri prideľovaní a financovaní asistenta učiteľa pre deti so zdravotným postihnutím. "Uvedené návrhy by mali zabezpečiť, aby deti so zdravotným postihnutím mali v procese inklúzie (základnej a strednej školy) nárok na asistenta učiteľa a boli im vytvorené podmienky na ich začlenenie v bežných školách," uvádza Spoločnosť Downovho syndrómu na Slovensku vo výzve poslancom.

Spoločnosť sa odvoláva na Dohovor OSN o právach osôb so zdravotným postihnutím, ktorý Slovensko ratifikovalo v roku 2010 a na Vyhlásenie Európskeho parlamentu z 18. apríla 2012 o deťoch s Downovým syndrómom.

"Žiadame poslancov, aby dôsledne zvážili naše návrhy a pri hlasovaní o školskom zákone a zákone o financovaní základných a stredných škôl a školských zariadení zodpovedne posúdili možné dôsledky tohto závažného hlasovania pre generáciu detí a osôb so zdravotným postihnutím žijúcich na Slovensku a v Európskej únii," dodáva Spoločnosť Downovho syndrómu na Slovensku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu