Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

KBS žiada rovnocenné postavenie cirkevných škôl a zariadení

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Konferencia biskupov Slovenska (KBS) sa obracia na vládu Slovenskej republiky (SR), aby v novelách zákonov, ktoré navrhuje ministerstvo školstva, boli naplnené základné požiadavky cirkvi na rovnoprávne postavenie cirkevných škôl a školských zariadení, ako aj rovnoprávne financovanie cirkevných škôl a školských zariadení.

Požiadavky zdôvodňuje Zmluvou medzi Slovenskou republikou a Svätou stolicou o katolíckej výchove a vzdelávaní, na základe ktorej sa katolíckym školám "poskytuje finančné zabezpečenie v rovnakom rozsahu, ako majú ostatné školy v súlade s právnym poriadkom SR".

"Ak štát akceptoval možnosti zriaďovania a fungovania cirkevných škôl a školských zariadení spolu s podmienkami ich financovania, nie je akceptovateľné, aby prípadnými legislatívnymi zmenami platnej právnej úpravy tieto záväzky porušoval a vytváral tak medzi subjektmi zvýhodňujúce, resp. znevýhodňujúce prostredie," píše v liste Mons. Bernard Bober - košický arcibiskup, metropolita a predseda Komisie KBS pre katechizáciu a školstvo.

 "Za teraz platného systému financovania školských subjektov dochádza k nerovnému prístupu štátu k cirkevným školským subjektom, a to tým, že štát garantuje cirkevným školským zariadeniam prístup k menšiemu objemu dotácií z výnosu dane z príjmov ako verejným školským subjektom, pričom kritériá prideľovania tejto dotácie sú rovnaké pre všetky školské subjekty bez ohľadu na zriaďovateľa," uviedol arcibiskup Bober. Arcibiskup reagoval v liste na úpravy zákonov č. 597/2003 Z.z. o financovaní základných škôl, stredných škôl a školských zariadení, č. 596/2003 Z.z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a č. 184/2009 Z.z. o odbornom vzdelávaní, spresnila Tlačová kancelária KBS.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu