Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Inšpekcia našla chybu Skylinku: Pozrite sa, kto môže pýtať vrátenie poplatkov!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: TASR)

BRATISLAVA – Zavedenie servisných poplatkov pre satelitné platformy Skylink a CS Link je podľa Slovenskej obchodnej inšpekcie a Telekomunikačného úradu SR v poriadku. Predsa sa niektorí majitelia dekódovacích kariet môžu domáhať vrátenia peňazí.

Pre satelitné služby Skylink a CS Link sa od 1. 9. 2012 zavedie servisný poplatok vo výške 1,20 eur. Platiť ho budú diváci, ktorí sledujú bezplatnú ponuku Grátis. V hrubých odhadoch sa tento poplatok bude týkať približne 800 tisíc kariet. Prevádzkovateľ očakáva, že v riadnom termíne za svoje karty zaplatí asi 500 tisíc divákov, v priebehu septembra sa k nim pridá ďalších cca 100 tisíc.

Slovenská obchodná inšpekcie po posúdení Všeobecných obchodných podmienok ohľadom zavedenia servisného poplatku poskytla vyjadrenie, podľa ktorého nejde o protiprávne konanie. Podstatné je, aby užívateľ bol o zmenách informovaný v dostatočnom časovom predstihu a aby užívateľovi bolo umožnené zrušiť zmluvu, ak so zmenami nesúhlasí.

Chyba v obchodných podmienkach

Zároveň však SOI upozornila, že v predchádzajúcej verzii Všeobecných obchodných podmienok, platných od 1.3.2008 nie je vymienená zmena cenníka. Z toho dôvodu, účtovanie poplatkov spotrebiteľom, ktorí uzatvorili zmluvu so spoločnosťou Towercom a registrovali kartu Skylink v čase od 1.3.2008 do 1.10.2008, je v rozpore so Všeobecnými obchodnými podmienkami, kde mali predmetnú službu deklarovanú a garantovanú trvale bez poplatkov pri podpise zmluvy.

Ak nájdete svoju zmluvu, ktorú ste uzatvorili v spomínanom období a zároveň nesúhlasíte so Všeobecnými obchodnými podmienkami, alebo niektorou jej časťou, môžete sa obrátiť na Slovenskú obchodnú inšpekciu. Tá po prešetrení a posúdení postúpi celú vec na riešenie príslušnému kontrolnému orgánu v Luxemburgu, kde dnes sídli poskytovateľ služby Skylink, spoločnosť M77 Group S.A.

Inšpekcia našla chybu Skylinku:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR)

Podozrenie na klamlivú reklamu

Skylink má aj naďalej v ponuke programový balíček pod zonačením GRATIS. Vo veci podozrenia na nekalú obchodnú praktiku, týkajúcu sa predaja tohto programového balíčka zhromaždila SOI všetky doteraz zistené podklady, ktoré postupuje vecne príslušnému kontrolnému orgánu v Luxemburgu. Ako priznal Jaromír Glisník, predseda predstavenstva spoločnosti M77 Group v rozhovore pre web parabola.cz, ide o mätúci názov i keďservisný poplatok nie je za ponuku GRATIS ale za satelitný príjem. Zmenu názvu GRATIS už pripravujú.

Verejnoprávna TV v Česku zostáva zadarmo

Česká televízia sa dohodla so spoločnosťou M77 Group na tom, že servisný poplatok nebude účtovaný pre karty na príjem programov verejnoprávnej Českej televízie. Konkrétne za ČT1, ČT2, ČT24, ČT4, ČT HD a ČT4 HD si diváci už platia koncesionárske poplatky a preto nie je dôvod aby platili dvakrát. "S ČT sme sa dohodli, že na kartách ČT nebude uplatňovaný  servisný poplatok. Servis týchto kariet nám bude hradiť ČT," povedal pre web parabola.cz Jaromír Glisník.

Divák môže ČT požiadať o zmenu štandardnej karty na kartu ČT. ČT túto žiadosť vyhodnotí a skontroluje, či žiadateľ riadne uhrádza zákonom stanovené  koncesionárske poplatky. To znamená, že napr. divák žijúci na Slovensku so žiadosťou o konverziu karty neuspeje. Diváci verejnoprávnych programov Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) sa bezplatného satelitného príjmu z Astry zrejme nedočkajú. "S STV žiadnu podobnú dohodu nemáme, karty STV neexistujú," vysvetlil Jaromír Glisník pre parabola.cz.

 


Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu