Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Ministerstvo radí zákazníkom: Za Skylink si pýtajte peniaze späť od predajcov!

(Zdroj: lad)

BRATISLAVA – Ak nechcete platiť po novom Skylinku servisné poplatky, skúste vrátiť svoj satelitný set aj s kartou predajcovi. Takýto krok radí Ministerstvo hospodárstva zákazníkom, ktorí nechcú platiť 14,40 eur ročne.

Naťahovačky okolo zavedenia servisných poplatkov možno neskončia dobre pre predajcov satelitnej techniky. Úradníci sa odvolávajú na Občiansky zákonník, podľa ktorého sú zmluva so Skylinkom a zmluva na kúpu prijímača vzájomne súvisiace kontrakty. „Zánik jednej spôsobuje zánik ostatných závislých zmlúv,“ citoval argument odboru ochrany spotrebiteľa ministerstva hospodárstva denník Sme.

Ak teda nie ste ochotní platiť, kartu vám vypnú. Potom demontujete svoju parabolu s polu s príjmačom a kartou je vrátite obchodníkovi späť. Tento postup ale nemôže využiť každý. Platí len pre zákazníkov, ktorí získali dekódovaciu kartu so satelitným prijímačom. Horšie to bude, ak váš predajca medzičasom skončil. Ale aj fungujúci predajca môže odmietnuť peniaze vrátiť. V takých prípadoch odporúča ministerstvo mimosúdnu dohodu, alebo žalobu.

Názor úradníkov je zatiaľ nezáväzný, oficiálne stanovisko rezortu poskytne neskôr.

V Čechách rozhodol Telekomunikačný úrad podobne ako SOI na Slovensku, že spoplatnenie je v poriadku, no služba by sa nemala naďalej volať Gratis, čo považuje za klamlivú reklamu. Spoločnosť prevádzkujúca službu Skylink sa ohradila, že na území ČR neposkytuje telekomunikačné  služby, preto nespadá pod sféru pôsobnosti Českého telekomunikačného úradu. ČTÚ nemá v súčasnosti žiadne priame zákonné prostriedky, ktorými by mohol spoločnosť M77 Group S.A. donútiť k tomu, aby od zavedenia servisného poplatku upustila.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu