Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Dôchodky stoja, Borec predstaví zmeny v exekúciách

Tomáš Borec
Tomáš Borec

BRATISLAVA – Minister spravodlivosti Tomáš Borec po 17:00 v parlamente vystúpi s návrhom na skrátené legislatívne konanie k návrhu úpravy Exekučného poriadku, ktorý dnes schválila vláda. Následne parlament prerokuje právnu normu v prvom čítaní.

Vyplýva to z rozhodnutia poslaneckého grémia, návrh na rozšírenie programu 6. schôdze o vládnu novelu Exekučného poriadku podporili všetky poslanecké kluby.

Kabinet novelou zaťahuje brzdu proti tomu, aby bolo možné exekvovať majetok štátu. Tému čiastočne otvoril nedávny nález Ústavného súdu SR, keď vyhlásil za neústavné dve ustanovenia zákonov o správe majetku štátu a o štátnej pokladnici, ktoré garantovali exekučnú imunitu štátu. „Čím zostal štát nahý, neexistujú žiadne bariéry, ktoré by zabraňovali bezbrehej exekúcii štátneho majetku. Exekútori, po slovensky povedané, sa mohli okamžite po tom, ako bolo toto rozhodnutie zverejnené v zbierke zákonov, vrhnúť na štátny majetok,“ povedal po mimoriadnom rokovaní vlády premiér Robert Fico.

Ako protiopatrenie rezort spravodlivosti do novely zapracoval zoznam štátneho majetku, ktorý by po novom nemal podliehať exekúcii.

Rozprava k zmenám v dôchodkovom sporení zatiaľ zostáva prerušená na podnet predsedu parlamentu Pavla Pašku. Paška zastavil rokovanie parlamentu a zvolal poslanecké grémium asi 15 minút potom, ako poslanec Ivan Štefanec (SDKÚ-DS) začal v pléne čítať mená občanov, ktorí podporili petíciu opozície za zachovanie 9-percentných príspevkov do druhého piliera.

"Ľudia, ktorí využili petičné právo, ma žiadajú o to, aby som vám zabránil v tom, čo robíte," povedal Paška. Podľa predsedu parlamentu Štefanec koná v rozpore so zákonom o ochrane osobných údajov, Štefanec to odmietol s tým, že číta len mená a priezviská občanov, bez uvedenia ich trvalého bydliska. Petíciu za zachovanie druhého piliera podporilo už viac ako 80-tisíc obyvateľov. SDKÚ-DS chce čítaním mien z petičných hárkov konfrontovať vládny Smer-SD s názorom občanov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu