„Dobrú chuť a na zdravie!“ takto núka Veronika Bacskaiová miestnymi dobrotami starostu Malého Horeša Ladislava Bertu.
MALÝ HOREŠ - Hovoria im bejleše a chutia vynikajúco! Netradičné koláče pečú len v Malom Horeši. Dobroty z juhu Zemplína sú však žiadané aj mimo Medzibodrožia. Tradícia tejto špeciality so sladkou i slanou plnkou sa zachovala vďaka miestnej domácej kuchárke Veronike Bacskaiovej (76). Za jej bejlešmi sa len tak zapráši najmä pri posedeniach v tamojších vínnych pivniciach!
„Tieto pochúťky som sa naučila piecť ešte od svojej starej mamy. Základom je lístkové cesto, avšak nie z obchodu. Sama si ho spravím aj vyvaľkám. Plnku robím s tvarohom a kôprom na sladko, alebo s kyslou či sladkou kapustou na slano. Obidva druhy bejlešov sú ozajstnými maškrtami,“ prezradila kuchárka na dôchodku (76). Čo je zaujímavé, bejleše sa síce dodnes pečú iba v tejto obci, no poznajú ich vraj aj návštevníci zo zámoria či až z Japonska!
„Hostíme ich nimi v našich pivniciach, k nášmu horešskému vínku sú vhodným doplnkom. Taká ochutnávka mu dodáva cveng,“ doplnil starosta Ladislav Berta. Bejleše miestne gazdinky nepečú len na Vianoce, ale aj počas rodinných osláv a iných sviatkov. „Je to udalosť, na ktorú sa všetci tešia. Dvojnásobnú radosť mám, keď sa mi vydaria a ulahodia mojim hosťom. Kto ich totiž raz ochutná, isto sa do Malého Horeša opäť vráti!“ dodala V. Bacskaiová.
Z RECEPTÚRY
Na jeden plech treba 400 gramov múky (tretina polohrubej, zvyšok hladkej) a trochu slanej vody. Uvaľkané a odstáte cesto sa rozprestrie, natrie bravčovou masťou a poskladá do troch vrstiev. Po odstátí a posypaní múkou sa znovu rozvaľká. Naplní sa tvarohom s kôprom alebo kapustou a v horúcej rúre sa pečie 20 - 25 minút. Podáva sa teplé i studené.
„Hostíme ich nimi v našich pivniciach, k nášmu horešskému vínku sú vhodným doplnkom. Taká ochutnávka mu dodáva cveng,“ doplnil starosta Ladislav Berta. Bejleše miestne gazdinky nepečú len na Vianoce, ale aj počas rodinných osláv a iných sviatkov. „Je to udalosť, na ktorú sa všetci tešia. Dvojnásobnú radosť mám, keď sa mi vydaria a ulahodia mojim hosťom. Kto ich totiž raz ochutná, isto sa do Malého Horeša opäť vráti!“ dodala V. Bacskaiová.
Z RECEPTÚRY
Na jeden plech treba 400 gramov múky (tretina polohrubej, zvyšok hladkej) a trochu slanej vody. Uvaľkané a odstáte cesto sa rozprestrie, natrie bravčovou masťou a poskladá do troch vrstiev. Po odstátí a posypaní múkou sa znovu rozvaľká. Naplní sa tvarohom s kôprom alebo kapustou a v horúcej rúre sa pečie 20 - 25 minút. Podáva sa teplé i studené.
| Hotové bejleše už stačí iba pomastiť. |