Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

SBS-ky budú môcť prevážať peniaze aj za hranice

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Novým druhom bezpečnostnej služby sa má stať profesionálna cezhraničná preprava eur cestnou dopravou. Vyplýva to z novely zákona o poskytovaní služieb v oblasti súkromnej bezpečnosti, ktorú pripravilo ministerstvo vnútra a platiť by mala od 1. decembra 2012.

Do slovenskej legislatívy sa implementuje nariadenie Európskeho parlamentu a Rady EÚ o profesionálnej cezhraničnej preprave eurovej hotovosti medzi členskými štátmi eurozóny. Povolenie na prevádzkovanie tejto služby bude vydávať ministerstvo vnútra, prevádzkovanie ostatných bezpečnostných služieb budú naďalej povoľovať príslušné krajské policajné riaditeľstvá.

Fyzickej osobe udelí licenciu ministerstvo vnútra, ak ide o občana Európskeho hospodárskeho priestoru, ktorý dosiahol vek 21 rokov, je bezúhonný, spoľahlivý, zdravotne i odborne spôsobilý, má spôsobilosť na právne úkony v plnom rozsahu a v posledných 24 mesiacoch vzorne vykonával prepravu peňažnej hotovosti – má teda už licenciu na prevádzkovanie strážnej služby. Podmienkou bude tiež poistenie na krytie škôd na živote a majetku tretích strán a držba vozidla určeného na prepravu mincí a bankoviek. Právnickej osobe udelia licenciu pri splnení rovnakých podmienok, pričom ich musia spĺňať všetci jej štatutárni zástupcovia.

Prevádzkovatelia cezhraničnej prepravy eurovej hotovosti budú musieť tiež absolvovať skúšku odbornej spôsobilosti CIT, v hierarchii skúšok najvyššiu formu. Novela upravuje aj ďalšie zmeny pri skúškach, napríklad postup prihlasovania na skúšku, lehoty pri opravných skúškach a podobne.

Takisto zavádza dôvody zániku platnosti preukazu odbornej spôsobilosti, postup pri získaní nového preukazu a nakladanie s neplatným preukazom. Upravujú sa tiež aj pokuty a postihy za priestupky spáchané zamestnancami bezpečnostných služieb, rozširujú sa dôvody na zákaz činnosti za spáchaný priestupok.

Novela sa dotýka aj zamestnania v bezpečnostných službách. Zamestnávatelia budú povinní od uchádzača vyžadovať lekársky posudok nie starší ako tri mesiace pri nástupe, a potom každé dva roky počas trvania pracovného pomeru.

Mení sa tiež spodná veková hranica pre výkon fyzickej ochrany alebo pátrania z doterajších 19 na 18 rokov. Novela tiež zavádza povinnosť označovať odev pracovníkov bezpečnostnej služby tak, aby bolo zrejmé, že ide o bezpečnostnú službu. Výnimkou budú pracovníci, ktorí vykonávajú ochranu osôb.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu