Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

V košickej zoo sa prvýkrát narodili rysy

Vzácny rys je naozaj unikátnym prírastkom Zobraziť galériu (7)
Vzácny rys je naozaj unikátnym prírastkom (Zdroj: SITA)

KOŠICE – Unikátny prírastok. Po prvýkrát v histórií košickej zoo sa tu narodili dva malé rysy. Úžasné je to najmä kvôli tomu, že tieto šelmy sa v zajatí veľmi ťažko rozmnožujú a tak sú na tento chovateľský úspech, Košičania právom hrdí.

„Narodili sa okolo 6. mája v novom chovnom zariadení, najmodernejšom v Európe. Majú obrovský výbeh na južnej strane svahu a obaja rodičia sa o ne vzorne starajú,“ pochvaľuje si riaditeľ zoo Erich Kočner. Štvorročná rysia matka Kaira, porodila mláďatá prvýkrát a i preto mali ošetrovatelia obavy, ako sa o ne postará. „Má dosť prchkú povahu, ale našťastie ako matka je výborná. K mláďatám sa nám ešte nepodarilo dostať, lebo i ich žiarlivo stráži. Po porade s ďalšími odborníkmi z iných zoologických záhrad, sme sa rozhodli, že do chovu nebudeme momentálne zasahovať, nech sa o mláďatá postarajú rodičia, tak ako je to i v prírode,“ dodáva riaditeľ.

A tak ešte nie je známe ani pohlavie mláďat. Ošetrovatelia ich obdivujú len zdiaľky, ale i to sa im naskytne veľmi zriedka. Samica ich väčšinou schováva v kríkoch. Otec rysčiat je 8 ročný Suru, ktorého do zoo priviezli v roku 2010 z Liberca. I samicu Kajru doviezli z inej zoo. Zaujímavé však je, že ich predkovia pochádzajú z voľnej prírody, ktorých odchytili na východnom Slovensku  a pred rokmi previezli do košickej zoo. Ich potomkovia sa tak znova ocitli v „rodnom“ kraji a tu založili novú rodinu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu