Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

V košickej zoo sa vyliahli dva tučniaky!

V košickej zoo sa vyliahli dva tučniaky ! Zobraziť galériu (4)
V košickej zoo sa vyliahli dva tučniaky ! (Zdroj: Miroslav Vacula)

KOŠICE – Začalo sa im dariť ! V košickej zoo ako jedinej na Slovensku chovajú malých tučniakov Humboldtových a už majú i vlastné prírastky ! Začiatkom augusta sa vyliahli dve malé tučniačiky a práve dnes mali svoj prvý fototermín.

„Jeden sa narodil 2 a druhý 4. augusta. Obe vysedela tá istá matka, tučniačka Žofka a otec je samec Pepo. Paradoxne, títo dvaja netvoria pár, samec si len k samici odskočil od svojej stálej družky. Žofka je single,“ s úsmevom nám prezradil netradičný až telenovelský príbeh z ríše zvierat, riaditeľ zoo Erich Kočner. 

Mláďatá nie sú prvé, ktoré sa v Košiciach vyliahli. Jeden malý tučniak, prišiel na svet už pred dvoma rokmi a ošetrovatelia mu dali meno Kuriatko. Spolu aj s novými mláďatami je v zoo stádo 8 tučniakov. Najnovšie prírastky však budú môcť návštevníci vidieť až o 3 mesiace. Zatiaľ sú v opatere chovateľov v chovnom zariadení.

Začiatok chovu tučniakov v zoo bol však spočiatku náročný. Chovať ich začali v roku 2008. Keď do zoo priviezli 12 tučniakov. Dve uhynuli krátko po dovezení. Jeden na infekciu, druhý sa zasekol vo výtoku pri vypúšťaní vody z bazéna. Rok 2009 bol zvlášť katastrofálny.

Štyroch skolila infekcia, jedného zápal priedušnice. Šiesty sa opäť udusil pri vypúšťaní bazéna. Posledný deviaty uhynul v roku 2010 na zápal pľúc. Chov obnovili dovezením ďalších troch tučniakov a už spomínaným vyliahnutým mláďaťom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu