Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Znečistenie Dunaja po ropnej havárii je už odstránené

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Hladina v bazéne Pálenisko, kam v utorok 12. júna unikla nafta, je čistá a bez ropných látok. Znečistenie je už odstránené. Podrobnú obhliadku lokality vykonali dnes pracovníci Slovenskej inšpekcie životného prostredia (SIŽP).

Agentúru SITA o tom informoval hovorca ministerstva životného prostredia Maroš Stano. Inšpektori taktiež vykonali obhliadku Malého Dunaja v úseku od nápustného objektu až po lokalitu za treťou nornou stenou, pričom ani v týchto miestach nebola hladina vody znečistená. "Na základe týchto zistení rozhodli, že je už možné odstrániť všetky tri norné steny. SIŽP na základe zistení konštatuje, že nedošlo k žiadnemu úhynu rýb a iných živočíchov v Malom Dunaji, ani v bazéne Pálenisko," uviedol hovorca envirorezortu.

"Oceňujem rýchle nasadenie Slovenskej inšpekcie životného prostredia, ako aj Hasičského a záchranného zboru. Vďaka ich enormnému úsiliu a zodpovednému prístupu sme dokázali vyriešiť túto krízovú situáciu v krátkom čase,“ informoval minister životného prostredia Peter Žiga.

SIŽP hneď po zistení mimoriadneho zhoršenia kvality vôd zriadila pracovnú skupinu. Tá podľa Stana v súčinnosti s ďalšími orgánmi a organizáciami riešila situáciu na Dunaji aj niekoľkokrát denne. "Ďalší krok musí teraz podniknúť spoločnosť RIVERTRANS, ktorá musí Slovenskej inšpekcii životného prostredia v čo najkratšom čase doručiť vyčíslenie všetkých nákladov, ktoré boli vynaložené na odstraňovanie mimoriadneho zhoršenia vôd a jeho následkov," uviedol Maroš Stano s dodatkom, že výšku vynaložených nákladov si SIŽP vyžiada aj od Hasičského a záchranného zboru v Bratislave. "Za mimoriadne zhoršenie vôd môže inšpekcia uložiť jeho pôvodcovi pokutu až do 166 000 eur," uzavrel pre agentúru SITA hovorca ministerstva životného prostredia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu