Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Pozor, šíri sa kvapavka rezistentná na antibiotiká

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gonorrhea-treatment.blogspot.sk)

BRATISLAVA - Vo svete sa začala šíriť kvapavka, ktorá je rezistentná na antibiotiká. Informovala o tom hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky Lenka Skalická. Pôvodcom kvapavky je baktéria Neisseria gonorrhoeae.

V prípade, že je citlivá na antibiotikum a pacient nemá iné pohlavne prenášané choroby, postačuje jednorazová liečba. Najčastejšie sa používajú fluorované chinolóny, aminoglykozidy či nové makrolidy, v prípade multirezistentnej kvapavky sú najúčinnejšie cefalosporíny III. generácie. Práve tie nezaberajú pri niektorých kmeňoch baktérie, o ktorých výskyte informovala Svetová zdravotnícka organizácia. Objavili sa zatiaľ v Austrálii, Japonsku, Nórsku, Švédsku a v Spojenom kráľovstve. Na Slovensku zatiaľ prípad takejto kvapavky hlásený nebol.

Prameňom nákazy kvapavky je chorý človek s akútnou alebo chronickou infekciou alebo zdravý nosič. Prenos sa uskutočňuje pohlavným stykom, zriedka kontaminovanými vlhkými uterákmi, bielizňou, prípadne kontaminovanými prstami na sliznicu spojiviek. Infikované ženy môžu preniesť pôvodcu nákazy na svoje dieťa počas pôrodu.

Prekonané ochorenie nezanecháva imunitu. Kvapavka postihuje obe pohlavia bez rozdielu veku s vyšším výskytom u sexuálne aktívnej časti populácie. Na Slovensku sa v rokoch 1967 až 1987 objavilo 2 200 až 3 370 ochorení ročne. V súčasnosti je situácia výrazne lepšia, v roku 2010 bolo hlásených 126, v roku 2011 146 ochorení. Výskyt kvapavky súvisí sezónne s obdobím zvýšenej turistiky, ale aj s poskytovaním nekontrolovaných sexuálnych služieb.

U mužov postihuje predovšetkým močovú trubicu a u žien močovú trubicu a krčok maternice. Zápalový proces môže postihovať aj sliznicu konečníka, ústnej dutiny a očnej spojovky, môže sa postupne šíriť do vyšších častí pohlavných orgánov. U mužov sa kvapavka obvykle prejaví akútnymi príznakmi, ktorými sú hnisavý výtok z močovej trubice penisu, rezanie alebo pálenie pri močení, časté močenie alebo problém udržať moč, napätie alebo bolesť v semenníkoch.

Približne 10 percent mužov nemá žiadne príznaky. U žien bývajú príznaky akútnej kvapavky často menej výrazné - výtok z pošvy, bolesť pri pohlavnom styku, bolesť v podbrušku, v niektorých prípadoch krvácanie s rôznou intenzitou. Až polovica infikovaných žien nemá žiadne príznaky. Následkami ochorenia môžu byť zápaly vnútorných orgánov. Špecifická prevencia kvapavky očkovaním neexistuje.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu