Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Svetom sa šíri nová pohlavná choroba: Prvé prípady má aj Česko!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: allvoices.com)

PRAHA - Prvých 14 prípadov pohlavného ochorenia LGV, ktoré sa vyskytuje v krajinách subsaharskej Afriky, Južnej Ameriky, severovýchodnej Ázie a Karibiku a ktoré sa pred deviatimi rokmi objavilo v holandskom Rotterdame, diagnostikovali v Českej republike.

Ako informoval internetový server idnes.cz s odvolaním sa na lekárku Centra pre pohlavné choroby pražskej nemocnice Na Bulovke Danielu Vaňousovú, lymphogranuloma venereum (LGV) je vážnym ochorením, ktoré sa prenáša pohlavným stykom a ktoré sa na európskom kontinente vyskytuje hlavne v homosexuálnej komunite.

Podľa slov odborníčky sa LGV prenáša vo vyspelých štátoch hlavne pri análnom styku a práve v danej oblasti sa prejavujú i jeho prvé príznaky v podobe zápalu konečníka.

Inkubačná doba je 3-30 dní, možné sú dva klinické priebehy ochorenia, známe sú však aj prípady infekcie bez klinických prejavov.

V západoeurópskych štátoch, ale aj v Rakúsku a Nemecku, sa potvrdili už rádovo stovky prípadov tohto ochorenia, ďalšie hlásia severoamerické štáty a Austrália, celkove ide o viac ako 1600 prípadov.

Daniela Vaňousová odporučila zainteresovaným, aby sa vyvarovali rizikového sexuálneho správania sa. Väčšina známych pacientov je totiž súčasne i HIV pozitívnych, ide o osoby žijúce promiskuitným spôsobom života s veľmi rizikovým sexuálnym správaním sa, vrátane nechráneného análneho sexu, spoločného používania sexuálnych pomôcok a podobne.

Odborníčka osobitne varovala pred nechráneným pohlavným stykom s cudzincami a upozornila aj na všeobecný nárast prípadov pohlavných chorôb, vrátane syfilisu alebo kvapavky, v súvislosti s čím je dôležité dodržiavať zásady bezpečného sexu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu