Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Učitelia bojujú za lepšie školstvo: Petícia s 55 666 podpismi

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAV - Petíciu za lepšie školstvo, ktorú podpísalo 55.666 ľudí, zanesú učitelia vo štvrtok (14.6.) dopoludnia na Úrad vlády SR.

"Myslím si, že vláda mala dosť času, aby sa rozhľadela. Už sa začínajú navrhovať zákony a my, ako učitelia, by sme chceli, aby si nás všimli," povedal iniciátor petície a predseda Nových školských odborov Ľudovít Sebelédi. O stretnutie učitelia zrejme požiadajú aj ministra školstva Dušana Čaploviča (Smer-SD).

Učitelia v petícii žiadajú zvýšenie svojich platov, ako aj odborných zamestnancov tak, aby nástupný plat učiteľa bol 1,2-násobok priemerného platu v národnom hospodárstve. Nástupný plat učiteľa je v súčasnosti asi 500 eur. Požadujú tiež to, aby vláda do školstva investovala aspoň šesť percent HDP.

Okrem toho chcú pedagógovia možný odchod do dôchodku vo veku 56 rokov alebo po 30 rokoch odpracovaných v školstve. Ich poslednú požiadavku - zrušenie sedemročnej lehoty platnosti kreditov, ktoré učitelia zbierajú za vzdelávacie kurzy, už splnila predchádzajúca vláda, aj keď zákon, ktorý lehotu zrušil, začne platiť až na budúci rok. Učitelia pod petíciu začali zbierať podpisy v máji minulého roku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu