Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Minister dovolenkuje, učitelia chystajú protestný splav Hrona

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Učitelia združení v Nových školských odboroch (NŠO) pripravujú protestný splav po rieke Hron s názvom Slovenské školstvo dolu vodou. Akciu organizujú cez sociálnu sieť Facebook.

Podľa lídra NŠO Ľudovíta Sebelédiho chcú netradičným spôsobom poukázať na to, že sú demotivovaní nízkymi platmi v školstve. "Symbolicky upozorňujeme na to, že platy vysokoškolsky vzdelaných ľudí v školstve sa pohybujú na hranici 48 percent priemeru vysokoškolsky vzdelaných ľudí na Slovensku. Všade v normálnom svete je to ďaleko viac - vyše 70 percent," povedal Sebelédi.

Splav organizátori plánujú na víkend 25. až 26. augusta. V sobotu sa akcia začne v Žiari nad Hronom o 10.00 h protestným príhovorom. Sebelédi chce predstaviť niektoré body programu nových odborov a diskutovať o problémoch v školstve. "Chceli by sme však najmä stráviť príjemné dva dni v rámci dovolenky," dodal. Plaviť sa bude do Revišťa (Revište), kde je plánovaný výstup na hrad a ubytovanie v kempe. Na druhý deň sa má splav ukončiť v Kozárovciach. Záujemcovia sa môžu prihlásiť do 13. augusta. Zapojiť sa môžu aj "neučitelia".

Predstavitelia NŠO v júni zaniesli na Úrad vlády petíciu s viac ako 55.500 podpismi. Požadujú v nej vyššie platy a viac investícií do školstva, ale aj možný odchod do dôchodku vo veku 56 rokov alebo po 30 rokoch odpracovaných v školstve. Minulý týždeň listom požiadali o stretnutie aj šéfa rezortu Dušana Čaploviča (Smer-SD). Jeho hovorca vtedy reagoval, že minister má program, ktorý mu neumožňuje stretnutie. Minister momentálne dovolenkuje.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu