Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Šok pre divákov: Skylink spoplatňuje služby, mali byť pritom zadarmo!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Bezplatné sledovania českých a slovenských staníc cez satelit si ľudia zvolili z dôvodu prechodu na digitál, alebo neúmerného zvyšovania poplatkov za káblovú televíziu. Od septembra bezplatný príjem končí. Zmena sa týka asi 1,7 milióna užívateľov.

Nebolo to tak dávno, čo spoločnosť M77 Group získala do svojho portfólia satelitných služieb aj svoju konkurenciu Skylink. Už vtedy sa ozývali kuvičie hlasy, že monopol, kedy jeden vlastník má CS Link aj Skylink nepovedie k ničomu dobrému. Tieto slová sa naplnia od 1. septembra, od kedy chce M77 Group zaviesť tzv. servisné poplatky. Znamená to, že zákazníci, ktorí si kúpili satelitné sety na Slovensku s doživotne grátis šíreným programom, si budú musieť mesačne nájsť 1,2 eura.

Ako povedal  Marek Němec, mediálny zástupca spoločnosti M77 Group S.A. pre portál parabola.cz, ide o poplatok za služby spojené s príjmom satelitnej televízie.  „Prichádzame s poplatkom, preto že máme mnoho problémov ohľadom ukončenia podpory kariet s kódovacím systémom CryptoWorks, prelaďovánie určitých programov, upozorňovanie na nekvalitné prijímače … Okrem toho sa zákaznícka základňa za uplynulých 5 rokov zdesaťnásobila a  naši zákazníci používajú stále novšie satelitné prijímače s pokročilými funkciami. S tým všetkým rastú nároky na zákaznícky servis a ďalšiu prevádzku satelitnej televízie,“ pobvedal pre parabolu Marek Němec.

Inými slovami, starý kódovací systém Cryptoworks končí a operátor musí prejsť na nový Irdeto. Tieto náklady sa tak s najväčšou pravdepodobnosťou presunú aj na plecia dôchodcov, ktorí si mysleli, že napríklad verejnoprávne stanice budú môcť sledovať zadarmo. Dôležité ale je, že servisný poplatok nie je viazaný na programovú ponuku. Ak ho nezaplatíte, karta vám nepôjde vôbec a sledovať budete môcť iba nekódované stanice ako napríklad v súčasnosti spravodajskú TA3.

Termín 1. 9. 2012 nie je hraničný pre všetkých užívateľov satelitných platforiem Skylink a CS Link. V cene kariet je už zahrnutý aj nový servisný poplatok. Čiže ak ste si kartu zaregistrovali pred 1. septembrom 2012 máte pokoj na dva roky od dátumu registrácie. Ak si kartu zaregistrujete po 1.9. 2012 máte poplatok zaplatený na rok dopredu. Ak zaplatiť nestihnete, na diaľku vám vypnú kartu. Potom, čo poplatok uhradíte, opäť programy  nabehnú. Znamená to teda, že karta má aj naďalej neobmedzenú platnosť. Servisný poplatok sa bude účtovať na každú kartu, nie na domácnosť. Všetkých dotknutých budú dva týždne pred vypršaním „prázdnin“ upozorňovať listom.

Pre tých, čo budú chcieť aj naďalej sledovať české a slovenské stanice „zadarmo“ neostáva nič, len mesačne platiť. Ak sa uspokojíte so slovenskými stanicami, a sú vo vašom okolí dostupní cez DVBT, ich príjem aj naďalej zostane úplne zadarmo.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu