Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Vyhnite sa problémom pri cestovaní: Každé dieťa má mať svoj pas

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Počas rozbiehajúcej sa dovolenkovej sezóny sa môžu skomplikovať cesty k moru mnohým slovenským rodinám. Ministerstvo vnútra odporúča rodičom, aby požiadali o vydanie vlastných cestovných pasov pre deti.

Zápis dieťaťa v pase rodiča stráca zmysel, nie každý takéto cestovanie detí uznáva. Pravidlo "jedna osoba - jeden pas" bude platiť od konca júna aj pre deti do 5 rokov.

Zavedením tohto pravidla sa EÚ pripája k medzinárodnému štandardu, ktorý bol dohodnutý na pôde OSN.
"Hlavným dôvodom je zlepšenie bezpečnosti osôb, ako aj prevencia únosov detí," priblížila Ingrid Ludviková zo Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku. V niektorých krajinách sú deti zapísané v pasoch rodičov iba ručne alebo vlepením nálepky, čo môže predstavovať isté bezpečnostné riziko, keďže takéto údaje sú len ťažko overiteľné.

"Individuálne cestovné doklady však obsahujú dôležité ochranné prvky, ako aj overiteľné biometrické údaje, čo výrazne sťažuje ich zneužitie na účely páchania trestnej činnosti," doplnila Ludviková. Predpokladá sa podľa jej slov aj to, že zmena spôsobí zrýchlenie odbavovania cestujúcich na letiskách a iných dopravných termináloch.

V súvislosti s touto novelou sa od 26. júna nebudú vykonávať zápisy maloletých do cestovných pasov rodiča. Zatiaľ nezodpovedanou otázkou zostáva, či doteraz v pasoch rodičov zapísané deti budú môcť aj naďalej cestovať bez vlastného dokladu.

"My preto našim klientom radíme, aby už teraz vybavili cestovné pasy pre svoje ratolesti. Skôr či neskôr ich aj tak budú potrebovať a vyhnú sa tak problémom," skonštatoval Andrej Maťko, šéf dovolenkového portálu malýPrinc

„Za bežných okolností stačí, ak je dieťa do 5 rokov zapísané v platnom pase rodiča, no v poslednom odporúčaní Ministerstva zahraničných vecí prišlo i upozornenie na indície, že niektoré krajiny môžu vyžadovať vlastný pas i pre deti do 5 rokov, “ povedal  Juraj Vitko, riaditeľ cestovnej kancelárie TIP travel.

Zápis v pase rodiča teda nie je garancia, že vaše dieťa pustia cez hranice, preto cestovky začali  svojich klientov o potrebe pasu pre každého informovať osobne, aj prostredníctvom webu.

Pasy pre deti sa vydávajú u mladších ako 13 rokov s platnosťou na 5 rokov a detí do 5 rokov na 2 roky. Za pas pre deti do 5 rokov zaplatíte 8 eur a pre deti od 5 do 13 rokov cestovný doklad vybavíte za 13 eur. Biometrické údaje, teda odtlačky prstov, sa odoberajú len starším ako 12 rokov. Podpis sa vyžaduje len zhruba od začiatku školskej dochádzky. Podmienky vydávania týchto cestovných dokladov ani ich obsah sa od 26. júna nezmenia. Vyhotovia ich pracovníci oddelenia dokladov na ktoromkoľvek okresnom riaditeľstve Policajného zboru - tak, ako aj v súčasnosti. 

Vyhnite sa problémom pri
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR)

V susednej Českej republike sa kvôli legislatívnej zmene tvoria niekoľkohodinové fronty. V Ostrave museli pre neposedné deti policajti vyhradiť detský kútik. Nie je výnimka, že doklad vybavujú aj pre novorodencov.
"Je to problematické, niekedy máme dieťa  hotové za desať minút, inokedy o trvá pol hodinu a sú aj prípady, kedy musia s dieťaťom rodičia odísť  a vrátiť sa inokedy, pretože sa napríklad nepreberie zo spánku a na fotke musí mať otvorené oči. Chce to trpezlivosť predovšetkým od rodičov. Pre deti je to dlhá čakacia doba, máme iba dve kabínky a nápor sa nedá zvládnuť," povedala novinkam.cz pracovníčka přerovského magistrátu.

Vyhnite sa problémom pri
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR)

U nás hystéria ohľadom pasov neprepukla. Podľa hovorkyne Prezídia policajného zboru Denisy Baloghovej je situácia rovnaká ako po iné roky pred letnou dovolenkovou sezónou. „Evidujeme mierny nárast počtu žiadostí o vydanie cestovných dokladov,“ povedala. No zároveň dodáva, že si vybavovanie cestovných dokladov netreba nechávať na poslednú chvíľu, pretože vyhotovenie môže trvať aj 30 dní od podania žiadosti. „Je možné podať žiadosť o expresné vydanie dokladov do 2 pracovných dní za zvýšený správny poplatok 32, respektíve 52 eur podľa veku deiťaťa. Informáciu o vyhotovení nového dokladu je možné žiadateľovi zaslať prostredníctvom služby SMS notifikácia alebo e-mail notifikácia v rámci celého Slovenska. Táto služba nie je pre žiadateľa spoplatnená,“ dodala Baloghová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu