Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Vo vietnamskej triede slovenské deti dlho nevydržali

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Vietnamská trieda funguje na Základnej škole na Odborárskej ulici v bratislavskom Novom Meste už vyše pol roka. Dvakrát do týždňa sa tam vietnamčinu chodí učiť takmer 40 vietnamských detí z celej Bratislavy.

Tie slovenské, ktoré sa do triedy prihlásili najmä kvôli svojim vietnamským spolužiakom, to postupne vzdali. Jazyk bol pre ne veľmi ťažký a v škole sú navyše povinné ďalšie dva jazyky.

"Vietnamčinu sa teda učia deti vietnamských rodičov, ktoré sa tu narodili, alebo deti zo miešaných rodín," vysvetlila riaditeľka školy Ľubica Daneková. Kým do školy prišli, niektoré hovorovou formou jazyk od rodičov ovládali, iné však boli slabšie. "Veľmi mame nerozumiem, tvrdili nám." Po vyše polročnom úsilí však riaditeľka dodáva, že jazyk deti baví, na výučbu pravidelne chodia, sú cieľavedomé a vytrvalé. "Oni vlastne spoznávajú jazyk svojich starých rodičov, lebo niektorí tu žijú už veľmi dlho," pokračovala.

Deti majú dvojhodinovú výučbu vietnamčiny v stredu a v piatok popoludní, pričom v každej triede je 15 až 20 chlapcov a dievčat. "Učia sa najmä celé frázy, slovíčka cez príbehy. Ak som v obchode alebo na letisku, čo si budem pýtať a ako to vyslovím," priblížila hodiny s vietnamskou učiteľkou Daneková. Keďže to majú ako záujmovú činnosť, hodnotení nie sú. "Nejaké osvedčenie im však možno na konci urobíme," dodala.

Vietnamské deti však nie sú jediné, ktoré sa vzdelávajú. Dvakrát do týždňa do školy vo večerných hodinách chodia aj rodičia. Tí sa zase učia slovenčinu. "Tam je ešte väčší záujem. Tým, že tu žijú, chcú vedieť po slovensky," podotkla riaditeľka s tým, že niektorí do Bratislavy pre výučbu aj dochádzajú. Na začiatku projektu škola plánovala vytvoriť dve skupiny rodičov vietnamských detí, dnes sú štyri.

Projekt vyučovania tohto ázijského jazyka podporil Úrad vlády SR. Lektorov čiastočne zaplatil projekt, čiastočne vietnamská komunita. Ten sa však skončil v apríli. Od mája ho preto začal financovať starosta mestskej časti Nové Mesto Rudolf Kusý. "Na konci roka projekt vyhodnotíme a uvidíme, aký bude záujem ľudí. V prípade záujmu sa budeme snažiť získať naň potrebné financie," uviedol starosta s tým, že samospráva v tejto chvíli nemá v rozpočte voľné prostriedky. Aj škola je podľa jej riaditeľky projektu naklonená a svoje priestory je ochotná opäť poskytnúť.

Podľa starostu ide o jedinečnú aktivitu takéhoto charakteru na Slovensku. "Vyučovanie už v rannom detstve umožní žiakom navzájom spoznávať svoju kultúru a tradície, a lepšie sa tak spoznať a porozumieť si," zdôraznil Kusý. V bratislavskom Novom Meste má vietnamská komunita najsilnejšie zastúpenie spomedzi všetkých obcí na Slovensku.  

Škola na Odborárskej ulici bude 27. júna oslavovať svoje 120 výročie. Ako dodala Daneková, v kultúrnom stredisku na Vajnorskej ulici budú vystupovať aj vietnamské deti, ktoré si už pripravujú svoj program.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu