Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Slovensko v plameňoch: Boj s ohňom neprežil hasič Stanislav (†49)

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA- Následkom vysokých teplôt horí na viacerých miestach Slovenska. Dokopy zasahuje vyše 200 hasičov. Najhoršia je situácia v obci Nižná Bóca, kde zasahuje vyše 60 hasičov ako aj na severe Slovenska v Kvetnici. Tam už dokonca hlásia prvú obeť. Spomedzi 80-tich hasičov už jeden zaplatil za svoje nasadenie životom.

Počas služby zahynul štyridsaťdeväťročný Stanislav z Mengusoviec, ktorý išiel podľa informácií TV Markíza dočerpať vodu do cisterny. Dlhší čas sa neozýval vysielačkou, a preto sa ho vybrali hľadať kolegovia, ktorí ho našli mŕtveho. Príčinou bol zrejme infarkt. Záchranári sa snažili otca dvoch detí oživiť, no neúspešne.

Hasiči naďalej bojujú s obrovským požiarom aj v obci Nižná Boca. Ten sa totiž kvôli silnému vetru v nedeľu  rozšíril. Plameňom dokonca museli hasiči ustúpiť, pretože ich už priamo ohrozoval na životoch a navyše v ťažko dostupnom teréne hrozilo zničenie techniky. Nasadili preto aj vrtuľníky ministerstva vnútra.

Hasiči zasahovali v posledných dňoch aj v Bratislave a pri Malackách. Pri Šaštíne zasahovalo 50 hasičov. S plameňmi bojujú aj naši západní susedia. V Česku vyzvali hasiči ľudí, aby počas horúcich dní nezakladali ohne. Dva požiare zaznamenali pri Olomouci, horelo aj v Prahe, v Beskydoch zasahovali vrtuľníky. Väčšinou išlo o lesné požiare, podobne ako u nás.

Horí aj na Balkáne. Kvôli požiaru, ktorý zasiahol trafostanicu v Podgorici, zostala bez elektrickej energie polovica obyvateľov Čiernej Hory.

V Rakúsku bojujú požiarnici na minimálne piatich miestach. Situáciu zhoršuje hlavne silný vietor. Horí v Burgunlande, pri Salzburgu, Korutánsku. Celkovo zasahuje vyše 155 hasičov.

Hasiči boli privolaní aj k požiaru lesného porastu v Podlaviciach v Banskej Bystrici. Požiar bol nahlásený o 12.18 h a na miesto boli vyslaní šiesti hasiči a dve hasičské cisterny. Podľa hovorcu Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Banskej Bystrici Erika Piatera bolo v rámci Banskobystrického kraja dnes viacero výjazdov k požiarom suchej trávy a vypaľovaniu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu