Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Väznice s minimálnym stupňom stráženia máme preplnené

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Slovenské väznice s minimálnym stupňom stráženia praskajú vo švíkoch. Takmer tisícka ľudí (presne 944 k 23. aprílu) je v zariadeniach na výkon väzby alebo majú k dispozícii menej priestoru, než je limit. V mužských väzniciach (Dubnica nad Váhom, Hrnčiarovce nad Parnou, Košice - Šaca, Sučany a Sabinov) ich je o 514 viac, ako by malo byť pri dodržaní bežných ubytovacích štandardov.

Naplnenosť týchto ústavov je od 97 do 129 percent. V ženskej väznici s minimálnym stupňom stráženia v Nitre Chrenovej je 302 väzenkýň, pričom by ich tam malo byť 249. Zariadenie je tak preplnené na 121 percent. Zákon o výkone trestu odňatia slobody uvádza, že ubytovacia plocha v cele alebo izbe je pre odsúdeného najmenej 3,5 metra štvorcového. "Ak sa nadmerne zvýši počet odsúdených v ústave na výkon trestu, možno ubytovaciu plochu na nevyhnutne potrebný čas znížiť," vysvetlil dočasné riešenie Peter Bubla z tlačového oddelenia ministerstva spravodlivosti.

Keďže sú oddelenia ústavov s minimálnym stupňom stráženia preplnené, Generálne riaditeľstvo Zboru väzenskej a justičnej stráže rozhodlo, že si ďalšie stovky odsúdených zatiaľ odpykajú trest v ústavoch na výkon väzby. To je prípad 377 ľudí, z ktorých je 311 odsúdených mužov a 66 žien. "Tí sú potom priebežne umiestňovaní podľa aktuálneho stavu ubytovacích kapacít do ústavov na výkon trestu odňatia slobody s minimálnym stupňom stráženia," dodal Bubla.

Nové vedenie ministerstva spravodlivosti považuje otázku väzenstva za dôležitú a tak chce k nej aj pristupovať. Čiastočné riešenie preplnenosti ústavov ponúka už schválená koncepcia väzenstva na nasledovných 10 rokov.

"Jedným z bezprostredných opatrení môže byť aj zvyšovanie ubytovacích kapacít ústavov," povedal Bubla. Okrem toho plánujú problém s kapacitou ústavov zohľadňovať aj pri ďalšej tvorbe trestnej politiky. "Všeobecne možno povedať, že v rámci ukladania trestných sankcií má byť trest odňatia slobody chápaný ako ultima ratio (krajné riešenie). Preto treba klásť dôraz na individuálny prístup pri riešení trestných vecí na základe širokej možnosti využitia alternatívnych sankcií tak, aby sa v najširšej miere zaistila pozitívna motivácia odsúdeného na nápravu a začlenenie do riadneho života a zároveň dostatočná ochrana spoločnosti," vysvetlil Bubla.

Nedostatok miest pre väzňov by sa mal zmierniť plánovanými rekonštrukciami a nadstavbami vo väzniciach. Podľa návrhu správy o plnení koncepcie väzenstva sú k tomu najbližšie v prípade plánovanej rekonštrukcia objektov a signálno-bezpečnostnej techniky väznice v Dubnici nad Váhom a rekonštrukcie ubytovne pre väzobne stíhaných vo väzení v Leopoldove.

V dubnickom projekte sa počíta s kapacitou 160 miest a investičnými nákladmi štyri milióny eur, v Leopoldove je predpokladaná kapacita 170 až 200 miest a odhadované náklady tri milióny eur. V oboch prípadoch sa už pracuje na stavebných zámeroch - v súčasnosti pripomienkujú úvodné návrhy spracovateľov, ktorých vybrali verejným obstarávaním. Pri stavebnom zámere prístavby a nadstavby ubytovne vo väznici v Košiciach-Šaci museli zopakovať zadanie podprahovej zákazky, lebo úspešný uchádzač odmietol uzavrieť zmluvu s cenou, ktorá vzišla z elektronickej aukcie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu