Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Chystá sa elektronické sledovanie páchateľov: Na obojky pre väzňov minieme 27 miliónov

Väzni sú drahí. Elektronické náramky by štátu ušetrili peniaze Zobraziť galériu (2)
Väzni sú drahí. Elektronické náramky by štátu ušetrili peniaze

BRATISLAVA - Viac poriadku v uliciach, alebo len ďalšie miliónové verejné obstarávanie? Ministerstvo spravodlivosti plánuje zaviesť systém elektronického monitorovania odsúdených. Tí by nosili elektronické náramky, ktoré by sledovali ich pohyb. Štát by tak mohol sledovať, či dodržiavajú domáce väzenie, ale napríklad aj zakázať vstup na športoviská, alebo do pohostinstiev.

Podľa Ministerstva spravodlivosti by sa už na budúci rok mohla začať testovacia prevádzka elektronického systému sledovania odsúdených. Polícia, alebo súdy by tak sledovali vybraných páchateľov prostredníctvom elektronických prostriedkov. Dokázali by účinne prevádzkovať trest domáceho väzenia, ale aj celú škálu alternatívnych trestov. "Jeden odsúdený stojí štát cca. 13.500 eur ročne. Ak určité kategórie odsúdených možno presunúť do domáceho väzenia, ušetrí sa obrovské množstvo peňazí. Podľa konzervatívnych odhadov sa návratnosť projektu počíta približne na päť rokov," informovalo Topky Ministerstvo spravodlivosti. V domácom väzení máme v súčasnosti iba niečo vyše dvadsiatky odsúdených. Podľa ministerstva je to preto, že Slovensko má málo probačných úradníkov, ktorí by na takýchto trestancov dohliadali. Sudcovia práve preto tieto tresty udeľujú iba zriedkavo.

Veľký Brat ťa nepustí na štadión

Na príprave projektu sa podieľa aj bývalý šéf policajných vyšetrovateľov Jaroslav Ivor. Ten tvrdí, že nejde zďaleka iba o domáce väzenie. "Dá sa to použiť na rôzne obmedzenia. Napríklad zakázať človeku vstup na športoviská, alebo do pohostinstiev," hovorí Ivor. Našli by sme tak konečne kladivo na futbalových výtržníkov? Možno, no súčasťou systému by musela byť virtuálna mapa Slovenska, na ktorej by boli zaznačené všetky športoviská, ale aj krčmy či herne. Ak by sa náramok k takejto prevádzke priblížil, upozornil by políciu. Technické detaily sa však podľa Ivora ešte musia dotiahnuť.

Ochrana pred násilníkmi

Podobne by sa náramky dali použiť aj na ochranu obetí domáceho násilia. Ak by obeť pripustila, že ona sama bude nosiť sledovací náramok, policajti by v reálnom čase zistili, či sa ku nej nepribližuje páchateľ, ktorý má súdny zákaz priblíženia, alebo vstupu do bytu.

Systém má perspektívu aj podľa bezpečnostného analytika Milana Žitného. "Je to moderný prístup, šetrí to náklady na väzňov. Vo viacerých krajinách to úspešne funguje, len to treba poriadne vyskúšať," reagoval Žitný. Zásadné bezpečnostné úskalia v systéme nevidí.

Ďalší šťavnatý tender

Celá vec má jeden háčik - nový systém bude treba zakúpiť. Ministerstvo už zverejnilo predbežné oznámenie o verejnom obstarávaní. Samotný rezort pritom odhaduje náklady na zavedenie systému na zhruba 27 miliónov eur, pričom systém by mohol pokryť dvetisíc odsúdených.

Na sumu poukázal bloger Vladimír Škola, ktorý sa hlási ku hnutiu Nová Väčšina. Podľa neho je systém zbytočne predražený. Argumentuje okrem iného aj tým, že v roku 2012 sme na domáce väzenie odsúdili iba 28 väzňov. Ministerstvo mu však oponuje, že súdy nie sú ochotné ukladať tieto tresty práve preto, že nemáme systém na kontrolu odsúdených.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu