Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Exmoderátor Žitný strávi dva roky v base: Čo ho tam čaká?

Rasťo Žitný Zobraziť galériu (6)
Rasťo Žitný (Zdroj: topky)

BRATISLAVA/MALACKY - V nekonečnej kauze moderátora Rasťa Žitného, ktorý v roku 2008 zapríčinil smrteľnú nehodu, padol definitívny verdit. Niekdajšia hviezda markízáckeho spravodajstva si napokon odsedí dva roky natvrdo a päť rokov nesmie šoférovať. Trest si odpyká v najľahšom type väzenia. Čo ho tam čaká?

Kedy nastúpi do väzenia?

Očakáva sa, že Žitný nastúpi do väzenia v najbližšej dobe, ale realita môže byť iná. Ako uviedol po vynesení rozsudku jeho obhajca Ladislav Kuruc, rozhodnutie súdu sa stane právoplatným, keď Žitný dostane výzvu na nástup do výkonu trestu a nastúpi naň.

Systém funguje tak, že predsedkyňa senátu, ktorá vyniesla rozsudok, nariadila výkon väzby. Toto nariadenie sa potom posiela riaditeľovi konkrétnej väznice, kam má ísť sedieť. Ten potom do 30-tich dní Žitnému oznámi, kedy má nastúpiť. Je možné, že exmoderátor ešte požiada o ročný odklad nástupu do väzby z vážnych dôvodov, ako je napríklad ťažká choroba. O žiadosti rozhodne riaditeľ väznice.

Sudkyňa zatiaľ neprezradila, kam Žitný pôjde. Keďže má trvalý pobyt v Trnave, pravdepodobne skončí vo väzení prvej nápravnovýchovnej skupiny v Hrnčiarovciach. Býva totiž zvykom, že odsúdení končia v zariadeniach, ktoré sú čo najbližšie ich domu. V Hrnčiarovciach sedel napríklad známy delikvent Roman červenka, ktorý sa preslávil útekom polícii.

Vlastné oblečenie a kontakt s rodinou

Vo väzenskom zariadení sa rozhodne nebude premávať po prázdnych chodbách. Najmä väznice s minimálnou ostrahou, do jednej z ktorých má nastúpiť, sú totiž poriadne preplnené. Hoci sa situácia plánuje riešiť zvyšovaním ich kapacity a alternatívnymi trestmi, je stále vážna.

Ako to v takýchto zariadeniach vyzerá? Zaobchádzanie s odsúdenými tu nie je tak prísne, organizuje sa zväčša formou komunitného systému a samosprávy. V praxi to znamená, že väzni môžu nosiť vlastné oblečenie, ich cely sa nezvyknú zamykať a pri návštevách sa na nich rodina nemusí pozerať spoza bezpečnostného skla.

Za vzorné správanie sa môžu dokonca dostať na niekoľko dní na slobodu. Využíva sa to najmä v období sviatkov. Mimo väznice môžu odsúdení aj pracovať. Bývajú to zamestnania v poľnohospodárskom a priemyselnom sektore.

Osúdení majú k dispozícii knihovňu, posilňovňu, psychologickú, ale napríklad aj stomatologickú ambulanciu. V prípade núdze sa môžu obrátiť aj na väzenského kaplána.

Bude sa vzdelávať?

Bývalý moderátor bude mať možnosť vzdelávania. V basách sú zriaďované elokované triedy, ktoré väzňov rekvalifikujú a zvyšujú ich šancu na zamestnanie po skončení trestu. V prípade, že by Žitnému nevoňali učňovské odbory, môže ísť dokonca študovať na vysokej škole.

Na právnickej vysokej škole pred niekoľkými rokmi študoval aj "enfant terrible" slovenskej politiky, exposlanec za SDK Peter Ďuračka. Krátil si tak čas počas odpykávania si päťročného trestu za čachre s DPH.

Prípad sledovalo celé Slovensko

Mimoriadne sledovaný proces so Žitným, ktorý v roku 2008 spôsobil smrteľnú nehodu, pri ktorej zahynul malý cyklista Tomáško (†5), sa ťahal takmer štyri roky.

Podľa znaleckého posudku išiel Rasťo Žitný tesne pred nehodou rýchlosťou 139 kilometrov za hodinu. Do cyklistov narazil rýchlosťou 90 až 100 km/h a do stromu za nimi 85-kilometrovou rýchlosťou. Sám sa ťažko zranil.

Hraničná rýchlosť, ktorou mohol osudnú zákrutu na ceste, bola podľa posudku 129 km/h. Exmoderátor vinil za nehodu svoje problémy s chrbticou. V kritickej chvíli údajne pocítil prudkú bolesť a na chvíľu stratil vedomie. Keď precitol, vraj už nehode nedokázal zabrániť.

Súdy v tejto kauze vyriekli niekoľko rozsudkov. Bývalého moderátora opakovane odsúdili na 2,5 roka väzenia. Uznali ho za vinného z usmrtenia a ublíženia na zdraví. Napokon dostal dva roky. Zaujímavé je aj to, že exmoderátor akoby sa stratil. Krátko po rozsudku sme ho nenašli ani u neho doma v Malinove.

Dom Rasťa Žitného
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Dom Rasťa Žitného
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

 

Žitný na jedinom pojednávaní, ktorého sa zúčastnil a malý Tomáško

Exmoderátor Žitný strávi dva
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA, Bleskovky)

Žitného vozidlo po nehode

Exmoderátor Žitný strávi dva
Zobraziť galériu (6)

Žitného obhajca Kuruc tesne pred vynesením rozsudku

Exmoderátor Žitný strávi dva
Zobraziť galériu (6)

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu