Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Papierové kolky skončili: Dokedy môžete zvyšné vrátiť?

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Klasické papierové kolkové známky viac nie je možné použiť na úhradu poplatkov. Nahradil ich moderný platobný systém e-kolok a ich používanie tak od 1. januára 2015 definitívne skončilo. Informovala hovorkyňa Slovenskej pošty (SP) Stanislava Pondelová. Ako ďalej upozornila, ak občanom kolky ostali, môžu ich bez poplatku vrátiť do 30. novembra 2015 na všetkých pobočkách Slovenskej pošty.

Postup pre vrátenie nepoužitých kolkových známok je podľa nej rovnaký ako doteraz. Stačí vypísať na pošte tlačivo "Žiadosť o odkúpenie platných eurových kolkov" a SP vyplatí občanom sumu za staré kolky maximálne do 30 dní od overenia pravosti papierovej kolkovej známky. "Tieto procesy sa SP snaží maximálne urýchľovať tak, aby občanom vyplatila peniaze v najkratšom možnom čase, zvyčajne je to do niekoľkých dní," uviedla Pondelová. 

Súčasťou nového moderného platobného systému e-kolok sú samoobslužné platobné terminály, tzv. kiosky, umiestnené na úradoch v rámci SR. V rámci nového platobného systému e-kolok môžu občania využívať aj možnosť platenia poplatkov formou "Potvrdenia pre evidenciu poplatku". Tie si vedia zakúpiť na vybraných poštách v ôsmich nominálnych hodnotách, a to od 0,50 eura po 100 eur. 

Doterajšia prevádzka nového platobného systému potvrdzuje, že o službu je rastúci záujem. Občania si podľa Pondelovej postupne na nový systém zvykajú, o čom svedčí aj nárast úhrad správnych poplatkov prostredníctvom systému e-kolok. V júli 2014 uhradili občania prostredníctvom nového systému takmer 20 tisíc poplatkov v sume viac ako 650 tis. eur, k 30. novembru 2014 už zrealizovali viac ako 113 200 úhrad v sume viac ako 5 mil. eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu