Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Veľkonočné menu: Pár tipov ako ho urobiť o niečo zdravšie

Zobraziť galériu (5)

BRATISLAVA – Šunka by mala mať čo najmenej pridaných látok, ozdobené uvarené vajíčka by nemali byť dlhšie ako dve hodiny mimo chladničky, namiesto cukroviniek siahnite skôr po makadamových orieškoch. Pár rád ako bez bolestí prežiť sviatky jari.

Hojná konzumácia tradičných veľkonočných pokrmov predstavuje značnú záťaž na tráviacu sústavu, dietológovia radia zachovať počas sviatkov v konzumácii všetkého tú správnu mieru.

Veľkonočný symbol
Vajíčko obsahuje podľa dietológov síce viac cholesterolu, no na druhej strane aj dobre stráviteľné bielkoviny, tuk s vysokým obsahom nenasýtených mastných kyselín, minerály, vitamíny a stopové prvky. "Vajíčka je vhodné konzumovať so zeleninou, ktorá rovnako ako ovocie, pomôže nášmu organizmu spracovať cholesterol," upozornil ústavný dietológ Univerzitnej nemocnice L. Pasteura (UNLP) v Košiciach Miroslav Paľko. Nehrozí teda žiadne kardiovaskulárne riziko, no v prípade, ak z nejakého dôvodu máte zvýšený cholesterol (dedičnosť, obezita atď.) skúste sa pri konzumovaní vajec obmedziť.

Veľkonočné menu: Pár tipov
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: web)

Kam s vajcami

Skladovanie vajec si vyžaduje chladenie. Odborníci však neodporúčajú použiť na to určené oddelenie v chladničke. Špeciálna priehradka vo dverách, ak nie je prekrytá plexisklom, nie je práve najvhodnejšia. Striedanie tepla a chladu sa môže prejaviť vytvorením pary a tá ak sa vyzráža na škrupine vajec, napomáha množeniu sa baktérií. Ideálne je nechať vajíčka v pôvodnom obale ako ste ich zakúpili a umiestniť ich do útrob chladničky. 

Koľko vydržia
Surové vajcia vydržia v chladničke asi tri týždne. Ak ich do tohto termínu nedokážete skonzumovať, môžete ich zamraziť. Obsah rozbitého vajíčka mierne premiešajte a vylejte do vhodnej nádoby. Takto zamrazené vydržia aj rok. Pred použitím  ich stačí premiestniť do chladničky. Uvarené vajce nenechávajte  mimo chladničky dlhšie ako dve hodiny. Ani v chladničke by nemalo zostať dlhšie než týždeň, bez ohľadu na to, či je ešte v škrupine, alebo nie. Aby ste predišli možnej infekcii, je vhodnejšie varené  a surové vajcia skladovať vždy oddelene.

Ako predísť infekcii
Veľkonočné jedlá nemusia vždy byť  pripravené podľa správnych technologických postupov, alebo na ich prípravu neboli použité správne potraviny. Výsledkom je buď zvracanie, hnačka, teplota, alebo iné príznaky, ktoré môžu vzniknúť po požití jedla, kontaminovaného niektorými mikroorganizmami. Typickou potravinou práve na Veľkú noc, kde nemôžeme nikdy povedať, že nie je primárne kontaminovaná, je vajce.
Najčastejším ochorením je salmonelóza. Ide o následok nevhodného skladovania a použitia vajec. Infekcii môžete predísť pokiaľ  škrupinu okamžite vyhodíte a tak jej znemožníte styk s inými potravinami. Po rozbití vajec sa odporúča umyť si ruky. Niektoré zdroje hovoria aj o tom, že pred rozbitím nie je na škodu vajíčka dôkladne poumývať, no názory sa rôznia.

Veľkonočné menu: Pár tipov
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: web)

Ak sú vajcia použité ako surovina do mäsitých jedál, polievok, či koláčov zvyčajne problém nie je, pretože sú tepelne ošetrené. Pri varení a pečení sú chorobu  spôsobujúce baktérie zabité. Horšie to už je pri domácej výrobe majonézy, alebo sladkostí ako napríklad tiramisu. V takomto prípade je vhodnejšie dať prednosť vajciam z veľkochovu pred tými krajšími domácimi. Kúpeným vajíčkam sa dostáva lepšia starostlivosť počas skladovania aj prepravy.  Ich škrupiny sú často sterilizované, do obchodov ich doviezli chladiarenské vozy, v skladoch aj na pultoch sú udržiavané stále pri odporúčanej teplote. Nie je preto na škodu ak aj vy sa vyberiete do obchodu s taškou, ktorá dokáže udržiavať teplotu a doma ich okamžite vložíte do chladničky.

Alergie z farieb
Na zdobenie vajec sa najčastejšie používajú umelé potravinárske farbivá. Vzhľadom k tomu, že čoraz viac detí trpí alergickými reakciami už takmer na čokoľvek, je lepšie použiť  pigmenty na prírodnej báze. Šupky z cibule, šťava z cvikle zmiešaná s octom, namočené kvety fialky, alebo kurkuma (indický šafrán), urobia rovnakú službu ako chémia.

Veľkonočné menu: Pár tipov
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: web)

Podozrivá šunka
Medzi obľúbené veľkonočné jedlá patrí údená šunka. "Údené mäso, klobásy a slanina obsahujú veľké množstvo kuchynskej soli, tukov, dusičnanov a rakovinotvorných látok. Sú ťažko stráviteľné, mali by sa konzumovať len symbolicky a v malom množstve," upozornil dietológ Paľko. Úplne zriecť by sa ich mali ľudia s ochoreniami žalúdka, žlčníka a podžalúdkovej žľazy. Hrozí im totiž, že klobáska či šunka zhorší ich zdravotný stav a môžu sa ocitnúť aj v nemocnici.
My ostatní chceme počas sviatkov pocítiť tú pravú tradičnú chuť šunky. Bravčové stehno na kosti, či pliecko pekne napácované a vyúdené, to je istota. Ak si v obchode vyberiete iný produkt, nezabudnite si dôkladne prečítať  z akých surovín je a čo všetko vedľajšie obsahuje, i to ako je konzervovaný. Ak na etikete nájdete  až príliš veľa ingrediencií, je lepšie sa poohliadnuť ďalej. Ak dokážete šunku jednoducho rukou stlačiť, je pravdepodobné že je našpikovaná tekutinou viac než by ste očakávali. Samozrejme že v nákupnom ošiali nezabudnete skontrolovať dátum spotreby.

Vývar nevylievajte
Šunku jeden deň pred varením namočíte do studenej vody, ktorú krátko pred varením zlejeme a nahradíme čerstvou. Pomaly varíme na miernom plameni. Ak už údené uvarené, necháme hrniec odstáť, nech mäso vychladne vo vode, šunka tak nebude zbytočne suchá. Studenú šunku vložíme do plastového potravinového obalu, alebo fólie a uskladníme v chladničke. Vývar zlejeme a môžeme ho aj niekoľko dní skladovať v chladničke až kým nepríde na rad fazuľa, či šošovica. Polievke, či omáčke dodá tú pravú chuť.

Veľkonočné menu: Pár tipov
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: web)

Namiesto koláčov makadamové orechy
Počas sviatkov si treba dať pozor na celkový príjem sacharidov a tukov, ktoré sú ukryté v krémových zákuskoch. Namiesto cukrov odporúčajú dietológovia kakaové bôby a orechy makadam, ktoré dokážu znížiť hladinu cholesterolu v krvi, čo sa v prípade nastávajúcich sviatkov môže hodiť. Samozrejme aj s čokoládovými vajíčkami, či zajačikmi opatrne, informácie na obale uvádzajú aj obsah kakaa. Čím vyššie percento kakaa, tým kvalitnejšia čokoláda a tým menej vplýva na hladinu cholesterolu.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu