Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Cirkev: Úbytok veriacich je dôsledkom štyridsaťročnej ateizácie

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Štatistický úbytok veriacich chápe Konferencia biskupov Slovenska (KBS) aj ako dôsledok štyridsaťročnej ateizácie pred rokom 1989.

„Naša skúsenosť hovorí, že v poslednom období k dramatickým zmenám v religiozite nedochádza. Proces sčítania bol sprevádzaný viacerými komplikáciami, akými boli technické problémy, ale aj rastúca nedôvera občanov voči štátu a verejným inštitúciám,“ uvádza sa v stanovisku, ktoré dnes poskytla Tlačová kancelária KBS.

Katolícka cirkev je podľa stanoviska pevnou súčasťou našej spoločnosti, jej posolstvo stále prináša nenahraditeľné podnety pre integrálny rozvoj každého človeka a chce zo všetkých síl pokračovať v službe pre spoločné dobro celej našej spoločnosti, ako je to uvedené aj v dokumente Katolícka cirkev a spoločnosť 2012 – 2016, ktorý bol odovzdaný predstaviteľom politických strán na stretnutiach s predstaviteľmi Konferencie biskupov Slovenska.

Katolícki biskupi podľa TK KBS s rešpektom a úctou prijímajú zverejnené výsledky sčítania ľudu, ktoré prinášajú aj štatistické údaje o religiozite obyvateľov Slovenska. „Chceme sa zo srdca poďakovať všetkým, ktorí sa prihlásili k Rímskokatolíckej a Gréckokatolíckej cirkvi. Veľmi si vážime, že napriek rastúcej sekularizácii sa veľká časť našej spoločnosti hlási ku Katolíckej cirkvi a snaží sa zachovať si katolícku vieru. Tento výsledok prijímame s pokorou ako záväzok usilovať sa žiť stále autentickejšie podľa Kristovho evanjelia,“ napísali biskupi v stanovisku.

Na Slovensku vzrástol počet ľudí bez vyznania. Vyplýva to z výsledkov sčítania ľudu 2011, ktoré dnes zverejnil štatistický úrad. V sčítaní v roku 2011 sa k Rímskokatolíckej cirkvi prihlásilo 3,347 milióna obyvateľov (62 percent), čo je pokles oproti roku 2001, keď sa k nej v sčítaní hlásilo 3,708 milióna obyvateľov (68,9 percenta.) Ku Gréckokatolíckej cirkvi deklarovalo svoje vyznanie 206 900 obyvateľov (3,8 percenta), v roku 2001 ich bolo 219 800 (4,1 percenta). Pravoslávnu cirkev uviedlo za svoju 49 100 obyvateľov (0,9 percenta), pred desiatimi rokmi to bolo 50 400 ľudí. K Evanjelickej cirkvi a.v. sa hlási 316 300 obyvateľov (5,9 percenta), v roku 2001 ich bolo 372 900 (6,9 percenta).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu