Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Česko kúpilo slovenský dlh: Vysolili 12,5 miliardy!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Topky.sk)

PRAHA - Slovensko v piatkovej aukcii predalo štátne dlhopisy s pohyblivým výnosom v objeme 12,5 miliardy českých korún (500 miliónov eur). Predaj obligácií v českej mene je na Slovensku vzácny a naše ministerstvo financií potvrdilo, že ide o jednorazový krok. Za emisiou obligácií v slovenskej mene vraj stojí záujem investorov.

"Dôvodom na vydanie dlhopisov je záujem zo strany českých investorov. Ide o jednorazovú záležitosť, v súčasnej dobe nemáme v úmysle nič také v Českej republike opakovať," objasnil Tomáš Kapusta z Agentúry pre riadenie dlhu a likvidity (Ardal).

Hlavnými manažérmi emisie, ktorej splatnosť je stanovená na 2. septembra 2015, sú Slovenská sporitel'ňa (SLSP), Československá obchodná banka (ČSOB) a Komerční banka.

Slovensko je členom eurozóny, jeho oficiálnou menou je teda euro. Na druhý štvrťrok má Bratislava naplánovaný predaj syndikovaných dlhopisov v amerických dolároch, na jeseň potom počíta s emisiou dlhopisov denominovaných v eurách. SR chce tento rok vydať štátne dlhopisy v celkovom objeme 7,5 miliardy eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu