Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Odborník varuje pred európskou revolúciou: Bude na uliciach tiecť krv?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Veľké protesty proti Gorile, masové demonštrácie proti zmluve ACTA, či krvavé nepokoje v Londýne. Všetky tieto udalosti majú podľa známeho talianskeho ekonóma Edoarda Campanellu spoločného menovateľa - sú súčasťou generačnej vzbury, ktorá môže dostať Európu do anarchie a zmätku.

Campanella, ktorý píše pre denník Guardian, upozorňuje na podobnosť momentálnych udalostí v Európe s nepokojmi, ktoré predchádzali takzvanej Arabskej jari. V niekoľkých krajinách pri Stredozemnom mori pred rokom vypukli revolúcie, ktoré zvrhli diktátorov, ale mali za následok aj tisíce ľudských životov.

Najhoršia situácia nastala v Líbyii

Odborník varuje pred európskou
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Taliansky expert si uvedomuje, že týchto krajinách je horšia životná úroveň ako v bohatej Európe, zameriava však pozornosť na hlavných "pešiakov" revolúcie. Ide o nahnevaných nezamestnaných medzi mladými luďmi. Tí sú vylúčení z rozhodovania o spoločnosti aj na Blízkom východe aj v európskych krajinách.

Nezamestnanosť mladých je najväčším problémom súčasnej Európy. Jednému z piatich ľudí hrozí pád do sféry chudoby. Slovensko je na tom zle aj v rámci kontinentu - má druhú najväčšiu nezamestnanosť v EÚ.

Vypukne v Európe revolúcia?

V putách skončili stovky
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Ak sa tento obrovský problém spojí s aktuálnou krízou eurozóny a svetovou krízou, vznikne výbušná zmes. "Systém sa pomaly rozpadá," hovorí Campanella, ktorý upozorňuje, že jeho rodné Taliansko s gerontokraciou (vládou prestarnutých) môže byť krajinou, z ktorej sa revolúcia mladých rozšíri. Začať sa to však môže aj v iných krajinách, napríklad v Španielsku, kde je nezamestnaných šokujúcich 42 percent mladých ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu