Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Počasie ochromilo Slovensko: Meškajú vlaky, cesty sú neprejazdné a tvoria sa zápchy

Cesty v Bratislave Zobraziť galériu (8)
Cesty v Bratislave (Zdroj: Filip Minár)

BRATISLAVA – V Bratislave sa na cestách pre silný vietor vytvárajú snehové jazyky a nezaberá ani soľ, ktorou dnes v noci posýpali cesty. Mesto žiada chodcov o maximálnu opatrnosť najmä pri prechádzaní podchodmi, dlážka je klzká.

Ako uviedol hovorca primátora Ľubomír Andrassy, doprava v meste je zhustená, vytvárajú sa zápchy. Zatiaľ vznikli dve väčšie komplikácie - v Dúbravke sa na Agátovej ulici skrížil kamión, na Kramároch sa skrížil trolejbus.

Zápchy na cestách v hlavnom meste sú ešte stále pred tunelom Sitina v smere z D2, autá stoja v kolónach aj v smere z Karlovej Vsi do centra mesta. Ako informoval bratislavský policajný hovorca František Peczár, dnes v Bratislavskom kraji od 07:00 do 09:00 zaznamenali 15 dopravných nehôd a škodových udalostí.

Ako Andrassy uviedol, celú noc bolo v teréne všetkých 53 posýpacích mechanizmov, ktoré vykonali dva celomestské posypy. „Jeden o jednej hodine po polnoci, druhý pred siedmou ráno. Večer boli vykonané aj lokálne posypy na Kramároch, v Karlovej Vsi a Dúbravke,“ informoval hovorca, podľa ktorého je v teréne 81 ľudí, ktorí čistia chodníky a autobusové zastávky.

Ako informovala Zuzana Vachová z Dopravného podniku Bratislava, sneženie a nízke teploty spôsobili v meste kolóny, pre ktoré nie je možné dodržať cestovný poriadok jednotlivých liniek mestskej hromadnej dopravy.

"Bratislavská MHD premáva v celom meste so zdržaním, kritické sú len kopcovité terény, kde nie je odstránený sneh," opísala Krivosudská. Cestu na Kramároch sa podľa jej slov už podarilo vyčistiť a momentálne už cez tento úsek opäť premávajú linky MHD. "Na Kolibu trolejbusová doprava premáva," dodala Krivosudská. Dopravnému podniku sa už podarilo sprejazdniť aj trasu linky č. 44 z Kramárov na Kolibu, ktorá tak tiež opäť premáva. Dopravné nehody spojov podľa jej slov dispečing DPB nehlási.

Počasie obmedzuje železničnú dopravu na Slovensku. V Bratislave vyhlásili Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) druhý stupeň zimných opatrení. Všetky prichádzajúce aj odchádzajúce spoje tak môžu meškať aj do 60 minút.

V okrese Michalovce, Sobrance a Trebišov dnes po polnoci výrazne zosilnel vietor a dosahoval v nárazoch nad 20 m/s. Na už sprejazdnených úsekoch sa za mantinelmi od snehu tvorili veľké snehové jazyky a záveje miestami až do výšky dvoch – troch metrov. Viditeľnosť na miestach, kde sú vedľa cesty snehové mantinely, je znížená iba na 10 - 15 metrov. Informuje o tom internetová stránka Správy ciest Košického samosprávneho kraja.

Všetky cesty v Prešovskom kraji by mali byť momentálne zjazdné, na niektorých miestach sa však môžu tvoriť snehové záveje. Silný vietor je momentálne v okresoch Bardejov, Prešov a Vranov nad Topľou. Všetky cesty 1. triedy sú zjazdné, miestami sa na vozovke môže nachádzať utlačená vrstva snehu, maximálne do troch centimetrov.

Na Dunaji platí naďalej zákaz plavby, ktorý vydala v nedeľu (5.2.) Štátna plavebná správa. Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) neregistruje v porovnaní s pondelňajším (6.2.) stavom Dunaja žiadne výrazné zmeny. Povedal to hovorca podniku Pavel Machava.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu