Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Strach z mrazov: V Európe kalamita, na Slovensku zasahujú vojaci!

Sneh zavial cesty v okolí Košíc Zobraziť galériu (13)
Sneh zavial cesty v okolí Košíc

BRATISLAVA - Dlhotrvajúci mráz a sneženie spravili zo Slovenska ľadovú krajinu. Zlá situácia je najmä na Zemplíne, kde sa z polí na dediny navalil sneh. Aj keď pluh cesty odhrnul, o pár sekúnd sa opäť vytvorili vysoké záveje. Včera ráno mali obyvatelia obcí problém dostať sa do mesta za prácou a do školy.

Takto sa včera vybúrilo počasie na Zemplíne

Strach z mrazov: V
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: TASR)

 

Snehové jazyky v Strážskom

Strach z mrazov: V
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Strach z mrazov: V
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Vlaky meškali

Tisícky cestujúcich v utorok čakali na vlaky, ktoré ich mali odviezť do hlavného mesta, alebo do iných cieľových staníc. Na Slovensku totiž snehová kalamita spôsobila rozsiahle meškania vlakov a cestujúci tak zostali uväznení na železničných staniciach.

Zamrznutý Dunaj

Problémy sú aj s lodnou dopravou na Dunaji. Museli ju zastaviť pre nebezpečné ľadové kryhy a rozrážať plavidlami. "SVP prostredníctvom ľadoborca Brezno zabezpečuje rozrážanie ľadových krýh na úseku Bratislava - Čunovo. Vodné dielo Čunovo funguje v súčasnosti v zimnom režime, čo znamená, že prepúšťame ľady do starého koryta," uviedol hovorca podniku Pavel Machava s tým, že v najbližších dňoch sa neočakáva výrazná zmena.

Ľadoborec Brezno Dunaj
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

Stav na vodných tokoch

Na vodných tokoch na celom území Slovenska sa vyskytujú ľadové úkazy. Z tohto dôvodu boli na viacerých miestach vyhlásené zvýšené stupne povodňovej aktivity. Pracovníci Slovenského vodohospodárskeho podniku situáciu monitorujú.

V obci Gemerská Poloma zasiahli pomocou tzv. pavúka a odstraňujú ľady. Práce spočívajú najmä  v rozrušovaní a následnom vykladaní ľadových krýh na breh. Zvýšené stavy povodňovej aktivity sú vyhlásené v štyroch lokalitách (Obec Hronec, Gemerská Poloma, Brzotín a na rieke Hron v extraviláne mesta Zvolen).

Na severnom Slovensku je zvýšený výskyt ľadových úkazov na rieke Orava. Zvýšené stupne povodňovej aktivity (II. st. PA) sú na vodných tokoch Oravy v okrese Dolný Kubín a Znievsky potok v obci Kláštor pod Znievom. 

Nedostatok pitnej vody

V okresoch Spišská Nová Ves a Gelnica je od pondelka vyhlásená mimoriadna situácia z dôvodu nedostatku pitnej vody vo viacerých mestách a obciach oboch okresov.

„Situácia v dodávke pitnej vody sa od včera mierne zlepšila. V obci Rudňany majú obyvatelia obmedzenú dodávku pitnej vody, nižšie položené časti obce majú nižší tlak vody, vyššie položené oblasti sú zatiaľ bez dodávky vody,“ informovala v utorok hovorkyňa Podtatranskej vodárenskej prevádzkovej spoločnosti Božena Dická.

Vojaci v akcii

Ministerstvo obrany pre dlhotrvajúce silné mrazy začalo pomáhať obyvateľom Slovenska, ktorým mrazivé počasie spôsobuje problémy. Ako informoval hovorca ministerstva Ivan Rudolf, "napríklad v Starej Ľubovni, kde pre mráz vypadla dodávka pitnej vody, poskytnú ozbrojené sily mrazuvzdorné cisterny na vodu". O pomoci rozhodla predsedníčka vlády Iveta Radičová, ktorá je zároveň poverená riadením ministerstva obrany.

"Už sme začali potrebné prípravné práce pre rozsiahlejšiu pomoc občanom v tomto neľahkom čase. Na požiadanie vieme poskytnúť napríklad stany pre núdzové ubytovanie, prikrývky, elektrocentrály alebo aj teplé vojenské svetre," cituje tlačová správa premiérku.

Rezort obrany zároveň umožnil vo vojenských lesoch zber haluziny bez poplatku. Ľudia môžu odpadové drevo - haluzinu s priemerom menej ako sedem centimetrov - zbierať na základe povolenia lesníka. Odnášanie dreva, s priemerom väčším ako je sedem centimetrov, je však trestným činom.

Výstraha SHMÚ

Slovenský hydrometeroligický ústav varuje pred ľadovou povodňou, ktorá by sa mohla vyskytnúť v okresoch Dolný Kubín, Levice a Nové Zámky. Ide o výstrahu prvého stuňa, kedy vzhľadom na výskyt ľadových úkazov je predpoklad vzniku ľadových bariér s následným vzdutím vodných hladín na tokoch, s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov, zodpovedajúcich stupňom PA.

Správy z dopravy

Na viacerých úsekoch Prešovského kraja dnes môžu potrápiť motoristov snehové jazyky a záveje. Jedinou neprejazdnou cestou je aktuálne trasa medzi Šarišskými Bohdanovcami a Varhaňovcami v okrese Prešov. Dôvodom sú dva skrížené kamióny na ceste.

Väčšinu ciest I. triedy pokrýva v Prešovskom kraji utlačený sneh v hrúbke do dvoch centimetrov (cm). Na cestách II. triedy má snehová vrstva hrúbku tri cm a v oblasti Vysokých Tatier až päť cm. Na úsekoch tretej kategórie evidujú snehovú, ako aj zľadovatenú vrstvu snehu miestami až do siedmich cm.

Snehové záveje a jazyky sa môžu vytvárať najmä v okolí Humenného, Prešova, Popradu, Kežmarku, Svidníka a Vranova. Vo Vranovskom okrese hlavne pri Vechci, Davidove, Rudlove, Dlhom Klčove, Sačurove, Zámutove, Žalobíne či Malej Domaši. V Bardejovskom okrese ide o úseky Šiba - Hertník, Hertník - Janovce, Becherov - štátna hranica s Poľskom a v Humenskom okrese o trasy Humenné - Brekov, Humenné - Závadka.

 

Situácia v Európe

Česko

Sneh komplikuje dopravu na mnohých miestach Českej republiky. V horských oblastiach sa tvoria snehové jazyky, inde je na vozovke zamrznutá vrstva snehu. V Olomouckom kraji sú dokonca štyri cesty úplne uzavreté a cestári čakajú, až sa upokojí vietor, aby mohli nasadiť frézy.

Poľsko

Už na 68 sa zvýšil počet obetí extrémne mrazivého počasia v Poľsku, keď na následky podchladenia zomrelo ďalších šesť ľudí, zväčša bezdomovcov. Vo Varšave o tom informovala hovorkyňa ministerstva vnútra.

Ďalších 12 ľudí prišlo počas súčasnej vlny mrazov o život v dôsledku otravy oxidom uhoľnatým. Napriek dôraznému varovaniu úradov a výzvam na kontrolu možných porúch vyhrievacích zariadení registrovali v Poľsku len od začiatku mesiaca februára viac ako 300 prípadov priotrávenia týmto plynom.

V priebehu včerajška mrazy v niektorých častiach Poľska mierne povolili, zosilneli naopak snehové zrážky.

Zima neprospieva ani zvieratám

Strach z mrazov: V
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: TASR)

 

Nemecko

Najmenej šesť obetí si v Nemecku vyžiadala pretrvávajúca vlna extrémne mrazivého počasia, informovali tamojšie médiá. Súčasné chladné počasie spôsobuje v Nemecku obrovské problémy motoristom - o pomoc volajú najčastejšie kvôli vybitým batériám, problémom so zapaľovaním alebo pneumatikami.

Desať letov včera zrušili na mníchovskom letisku, ďalšie štartovali s meškaním, pretože štartovacie a pristávacie dráhy sa museli permanentne čistiť a samotné stroje zbavovať námrazy.

Meškaniam v trvaní desiatok minút sa nevyhla ani železničná doprava, kde problémy spôsobovali predovšetkým poruchy signalizačných zariadení a výhybiek. Riečnu dopravu komplikujú hromadiace sa ľadové kryhy.

Strach z mrazov: V
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

 

Bulharsko

Po pondelkových záplavách v Bulharsku spôsobených pretrhnutím vodnej nádrže Ivanovo, ktoré si vyžiadali najmenej osem obetí, ochromili dnes dopravu v balkánskej krajine snehové fujavice.

Najvážnejšia bola podľa informácií bulharského rozhlasu situácia v okolí dunajského mesta Ruse, kde sa vytvorili trojmetrové záveje. Jediný most cez Dunaj, spájajúci Bulharsko s Rumunskom, dočasne uzavreli.

Snehová nádielka nespôsobila však iba problémy v doprave, ale aj v zásobovaní elektrickým prúdom a teplou vodou. Uzavreté zostali mnohé školy. Mrazivé počasie si v Bulharsku doteraz vyžiadalo najmenej 11 obetí.

Taliansko

Mrazivé počasie v Taliansku si vyžiadalo už najmenej 26 obetí na životoch. Mimoriadne chladná zima a zníženie dodávok z Ruska okrem toho spôsobili v Taliansku nedostatok plynu na vykurovanie domácností, vláda preto začala rokovať o znížení dodávok tejto suroviny pre priemysel. Sever krajiny sužujú extrémne nízke teploty, ktoré napríklad pri jazere Garda klesli na mínus 25 stupňov Celzia. V Ríme zaznamenali najsilnejšie sneženie za posledných 27 rokov, no situácia v hlavnom meste sa pomaly vracia do normálu. Tisíce domácností v okolí Ríma zostávajú bez elektrickej energie a školy a predškolské zariadenia sú zatvorené. Nasnežilo aj v meste L'Aquila, ktoré v roku 2009 zničilo zemetrasenie, pričom mestu hrozí pre snehom zablokované cesty nedostatok potravín.

Strach z mrazov: V
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

Strach z mrazov: V
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

 

Grécko

Grécke úrady vyhlásili núdzový stav na severe krajiny, kde museli evakuovať niekoľko domov potom, ako sa z brehov vyliala rieka Evros. Polícia uviedla, že záchranári museli v utorok v dedine Ormenio na severovýchodnej hranici s Bulharskom vytiahnuť zo zaplavených domov piatich starších ľudí. V noci z pondelka na utorok evakuovali obyvateľov aj zo susednej dediny v oblasti. Rieka Evros, ktorá sa vlieva do Grécka z Bulharska a pokračuje ďalej po hranici s Tureckom, sa vyliala po niekoľkých dňoch silných dažďov, prispela k tomu aj pretrhnutá priehrada Ivanovo v južnom Bulharsku, ktorej voda zaplavila neďalekú dedinu Biset a zaplavila 700 domov. Osem ľudí zomrelo.

Strach z mrazov: V
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: TASR)

Rusko

Ruský čiernomorský prístav Novorossijsk a jeho okolie v utorok zasiahla prudká víchrica, ktorá po sebe zanechala 74 zranených a spôsobila prerušenie dodávok elektriny pre asi 7500 obyvateľov. V stredu o tom informovala regionálna pobočka ruského ministerstva pre mimoriadne situácie. Víchrica podľa neho postihla obyvateľov Novorossijska a troch menších dedín v Krasnodarskom kraji, kde v týchto dňoch zaznamenali teplotu mínus 20 stupňov Celzia.

Mrazivé počasie pretrváva aj v ostatných častiach Ruska. V Moskve v ranných hodinách namerali mínus 22 stupňov, zatiaľ čo v Jakutsku na Sibíri teplota klesla až na mínus 33 stupňov Celzia. Podľa aktuálnych údajov ruského ministerstva zdravotníctva už mrazy pripravili v krajine o život 64 ľudí. 

S problémami sa potýkajú všetky európske krajiny. Nevyhli sa mu ani Španieli, Holanďania, Švajčiari, Srbi, Chorváti či Briti. Počet obetí mrazov sa zvýšil už na 450.

Holandsko

Strach z mrazov: V
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

 

Chorvátsko

Strach z mrazov: V
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: TASR)

 

Španielsko

Strach z mrazov: V
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu