Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vláda prijme opatrenia na pomoc pri extrémnych mrazoch

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Problémy, ktoré spôsobujú pretrvávajúce extrémne mrazy, sa dnes dostanú aj na stôl vlády. Kabinet na 86. schôdzi prerokuje opatrenia, ktoré by mali pomôcť ľuďom z obcí, kde nepriaznivé počasie spôsobilo ťažkosti napríklad s dodávkami vody.

Premiérka a poverená ministerka obrany Iveta Radičová už v utorok rozhodla, že ľudia v Starej Ľubovni dostanú k dispozícii vojenské mrazuvzdorné cisterny na vodu. Minister zahraničných vecí Mikuláš Dzurinda v utorok spomínal avízo napríklad krízového štábu v Starej Ľubovni. Ten sa podľa jeho slov bude uchádzať o preddavkovú platbu, ktorá by mala slúžiť na zabezpečenie pitnej vody do domácností, ktoré sú štyri, ale niektoré už aj osem až deväť dní odrezané od pitnej vody.

V okresoch Spišská Nová Ves a Gelnica je od pondelka vyhlásená mimoriadna situácia pre nedostatok pitnej vody vo viacerých mestách a obciach. V Kežmarku na úrade práce zriadili krízové centrum, monitorujú situáciu, aktívne vyhľadávajú ohrozených občanov, predovšetkým deti a zabezpečujú im potrebnú pomoc. Na riešenie kritickej situácie môžu obce využiť aj takzvaný protipovodňový príspevok, pretože je určený na odstraňovanie následkov mimoriadnych situácií. Tie už boli vyhlásené v okresoch Michalovce, Spišská Nová Ves a Stará Ľubovňa.

Kabinet prerokuje aj návrh zmieru v prebiehajúcom arbitrážnom spore, ktorý súvisí s projektom cyklotrónového centra. Materiál je však v utajovanom režime (vyhradené). Tento projekt nám malo dodať Rusko ako súčasť deblokácie jeho starého dlhu, prvá zmluva o dodávke bola podpísaná v roku 1996 a pôvodne sa hovorilo o spustení v roku 2007.

Zariadenie malo okrem iného pomáhať pri liečbe onkologických pacientov. Bývalá vláda Roberta Fica v roku 2009 odsúhlasila dostavbu centra prostredníctvom spoločného slovensko-ruského podniku a z hľadiska štátnych záujmov ho zaradila medzi strategické zámery. Začiatkom apríla 2010 bolo pri príležitosti návštevy ruského prezidenta Dmitrija Medvedeva v Bratislave podpísané memorandum, ktoré hovorí práve o založení spoločného slovensko-ruského vedecko-výskumného podniku cyklotrónového centra. Odvtedy sa projekt výraznejšie nepohol. V marci 2011 Ministerstvo hospodárstva SR informovalo, že ruská a slovenská strana sa stále nedohodli na spôsobe financovania výstavby vedecko-výskumného centra.

Vypracovaním ďalšieho postupu v otázke cyklotrónu v minulosti vláda poverila Úrad pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo. Jeho bývalé vedenie po 12 rokoch (2008) rozhodlo dať vypracovať audit. Úrad ho zdôvodnil snahou správne nasmerovať a posunúť projekt, a tak sa mu ako kľúčové javilo, aby ho zmapoval a otvoril odbornú diskusiu.

Upozorňoval, že sa objavujú hlasy, ktoré hovoria o morálnej zastaranosti projektu, pričom otázne je údajne aj jeho využitie, ale za dokončenie cyklotrónu sa na odbornom seminári postavili odborníci. Nové vedenie normalizačného ústavu označilo vypracovanie analýzy za nehospodárne, keďže iba skonštatovala, že pre cyklotrón je potrebné dostavať budovu, doviezť ho a spustiť.

Konečné stanovisko v otázke dobudovania Cyklotrónového centra SR malo byť podmienené výsledkom rozhodcovského konania vedeného pred Rozhodcovským súdom Slovenskej advokátskej komory v Bratislave. Na ten sa v minulosti obrátil dodávateľ cyklotrónu spoločnosť Technomedexport po viac ako dvojročnom nefinancovaní projektu. Strany by však mohli dospieť k zmieru aj pred rozhodnutím tohto súdu, ktorý by napokon zmier iba schvaľoval.

Do štatútu kúpeľného mesta Vysoké Tatry by malo po dnešnom rokovaní vlády pribudnúť vymedzenie a doplnenia kúpeľného územia v Tatranských Zruboch, kde v roku 2010 zriadili podľa zákona kúpeľnú liečbu. Tá na poskytovanie kúpeľnej starostlivosti využíva klimatické podmienky vhodné na liečenie.
Ministri sa budú zaoberať aj návrhom vládneho nariadenia, ktoré by umožnilo, aby sa u nás mohli od marca používať vodičské preukazy vydané na Taiwane, ktorý je pod čínskou správou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu