Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Mrazy udreli v plnej sile: Problémy majú vodárne, doprava, stav sa nezlepší!

Poprad dnes ráno: Teplomer ukázal -28 stupňov Zobraziť galériu (4)
Poprad dnes ráno: Teplomer ukázal -28 stupňov (Zdroj: tip od čitateľa)

BRATISLAVA - Mrazy na Slovensku a vo východnej Európe sú čoraz tuhšie. V Poprade dokonca dnes padol polstoročný teplotný rekord pripadajúci na 2. február. Podľa informácií Slovenského hydrometeorologického ústavu ráno klesla teplota pod Tatrami na mínus 26,7 stupňa Celzia. Prognózy na nasledujúce dni nevyzerajú o nič optimistickejšie.

Doteraz najchladnejšie bolo v tento deň v roku 1956, keď v Poprade namerali rovných mínus 26 stupňov Celzia. Na piatok 3. februára je rekordná teplota ešte o niečo nižšia, a to mínus 27 stupňov Celzia. Vzhľadom na súčasné podmienky možno očakávať, že tento rekord v piatok padne. Absolútne teplotné minimum v Poprade je zo 14. januára 1987, keď v Poprade namerali mínus 29,1 stupňa Celzia.

Štrbské Pleso

Mrazy udreli v plnej
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR)

Chladné zimné počasie sa dá však využiť aj na fotenie krásnych zimných záberov. Ak také máte, pošlite nám ich na adresu fotky@topky.sk s krátkym popisom a nezabudnite napísať, kde fotka vznikla. Najlepšie z nich zverejníme na našej stránke a autor tej, ktorá získa najväčší počet "likeov" na Facebooku, od nás dostane darček. Tešíme sa na vaše zábery!

Výstraha pred mrazom a snehovými jazykmi

SHMÚ vydal výstrahu druhého stupňa. Na severe a krajnom východe Slovenska hrozia v priebehu dnešnej noci extrémne nízke teploty. Toto varovanie sa týka prevažne severných regiónov Slovenska. V čase od 19.00 h do 9.00 h. zajtrajšieho dňa môže teplota vzduchu poklesnúť na -20 až -30 stupňov Celzia. "Očakávaný mráz je v danej ročnej dobe a oblasti pomerne zriedkavý a pravdepodobnosť poškodenia organizmu je vysoká," konštatuje web meteorológov.

Táto výstraha sa týka regiónov Orava, Kysuce, Liptov, Turiec, Horehronie, Spiš a oblastí na severozápade, severovýchode a krajnom východe Slovenska. Na týchto miestach, ale tiež v regióne Gemer, Šariš a na juhovýchode krajiny môžu byť nízke teploty sprevádzané tvorbou snehových jazykov a závejov.

So zníženou teplotou musia počítať aj obyvatelia ďalších regiónov, s výnimkou juhozápadného Slovenska. V dotknutých oblastiach by však teplota nemala poklesnúť pod -20 stupňov Celzia.

Až do odvolania platí tiež výstraha 1. stupňa pre oblasť Levice - západ pre takzvanú ľadovú povodeň. "Vzhľadom na výskyt ľadových úkazov je predpoklad vzniku ľadových bariér s následným vzdutím vodných hladín na tokoch, s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov, zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity," ozrejmuje SHMÚ.

 

Praskajú vodovodné potrubia

V Starej Ľubovni včera vyhlásili mimoriadnu situáciu pre celé územie pre nedostatok pitnej vody a poruchy na vodovodnom potrubí, ku ktorej došlo v dôsledku mrazov.

Bez vody ostali stovky domácností. Postihnuté sú podľa prednostky domy a byty na sídlisku Západ hlavne ulice Okružná, Vsetínska, Zimná. Vodárom komplikujú prácu pri odstraňovaní poruchy rekordne nízke teploty. Mesto v súčinnosti s Hasičským a záchranným zborom v Starej Ľubovni zabezpečuje vodu pomocou dvojplášťových cisterien.

Zásobáreň vody pre Starú Ľubovňu je v obci Jakubany. Práve tam mrazy skomplikovali ďalší tok vody. Robotníci v Jakubanoch s horákmi rozmrazovali problémové miesta. Z tohto dôvodu vodárne napojili Starú Ľubovňu na náhradný zdroj pri obci Chmeľnica. Žiaľ aj tu prišlo k následnej poruche.

 

Nocľahárne pre bezdomovcov

Ľudia bez domova, ktorí žijú na ulici, majú možnosť zohriať sa v nocľahárňach už počas dňa. Jednou z nich je napríklad tá na Ivánskej ceste v Bratislave. Od utorka sú priestory nocľahárne otvorené od 12:00. „Aj keď na takúto celodennú prevádzku nie sme dostatočne materiálne ani personálne vybavení, nechceme riskovať situáciu, že by následkom chladu opäť zomierali ľudia na ulici,“ povedala manažérka zariadenia Katarína Kupcová.

V ústredy sa snažia vyjsť aj slovenské železnice, ktoré ponúkajú možnosť prečkať mrazivé noci v čakárni niektorých staníc. V Liptovskom Mikuláši sa tak v nich môžu zdržiavať aj ľudia bez cestovného lístka. "Na základe žiadosti Železníc Slovenskej republiky kontrolujú poriadok v priestoroch železničnej stanice hliadky našej mestskej polície," dodal hovorca liptovskomikulášskej radnice Peter Lehotský.

 

Tunel pod hradom v Bratislave uzavreli

Električky, ktoré cezeň premávajú, odklonili z trate cez nábrežie Dunaja a Jesenského ulicu. Po náhradnej trase premávajú električky číslo 1, 5 a 9. V smere do Dúbravky nie je linkou číslo 1 obsluhovaná zastávka Námestie SNP, zastávka Kapucínska nie je obsluhovaná v oboch smeroch.

Ako uvádza hovorkyňa Agáta Staneková, Dopravný podnik Bratislava zaznamenal pre mrazy v uplynulých dňoch technickú poruchu. Z tohto dôvodu bolo treba úsek uzatvoriť a električky premávajúce cez tunel presmerovať. Bratislavský dopravca bude verejnosť o ďalších zmenách informovať.

 

Problémy na železnici

Pre silný mráz včera nepremávali vlaky na východe Slovenska na niektorých trasách. Išlo o spoje medzi Kapušanmi a mestom Humenné, Bardejovom a Prešovom, ako i medzi Lipanmi a Košicami. "Spoje neboli nahradené autobusovou dopravou, cestujúcich odviezli následné vlaky," konkretizoval hovorca železníc Alexander Buzinkay.

Ako dodal, v dôsledku mrazivého počasia nastali problémy so spojazdnením rušňov. Podľa jeho slov v nich pri nízkych teplotách zamŕzajú kvapaliny, nakoľko vozidlá nie sú odstavené v temperovaných priestoroch.

"Vzhľadom na extrémne poveternostné podmienky upozorňujeme cestujúcich, aby počítali s takýmito situáciami a prosíme ich o zhovievavosť. Za spôsobené problémy s cestovaním sa ospravedlňujeme," uzavrel hovorca ZSSK.

Mrazy udreli v plnej
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR)

 

Česko bojuje s nepriazňou počasia, skontrolujte si spoje do Prahy

Silný mráz opäť spôsobil komplikácie na železnici na mnohých miestach v Česku, poruchy sú hlavne v pražskom uzle. Niektoré spoje ani nemohli vyjsť z depa. Mrazy na niektorých miestach dokonca prepísali rekordy.

Niektoré osobné vlaky neboli vypravené na trase z pražskej hlavnej stanice a museli preto vyslať náhradné autobusy. Po jednej koľaji budú zrejme do nedele jazdiť vlaky na trati z Prahy do Děčína. Stredný diel jednej z výhybiek, takzvaná srdcovka, praskla. 

Silný mráz zabíja v celej Európe

Mrazivé počasie, ktoré zasiahlo väčšinu európskeho kontinentu, si vyžiadalo už vyše 150 obetí na životoch, väčšinou bezdomovcov. Na Ukrajine zomrelo v dôsledku extrémne chladného počasia najmenej 63 osôb, V Poľsku si tuhé mrazy vyžiadali celkovo už 29 životov. Desať ľudí zamrzlo v lotyšskej metropole Riga, v Českej republike registrujú najmenej 4 obete mrazov. V Rumunsku sa bilancia prudkého ochladenia vyšplhala na 22 obetí, v Bulharsku zaznamenali najmenej 10 mŕtvych. Mráz zabíjal aj v Srbsku, kde zamrzlo najmenej šesť ľudí.

Silné sneženie a mráz zabíja aj v Japonsku. Viac ako 50 ľudí tam zahynulo pri nehodách spôsobených nepriaznivým počasím. Tri obete si vyžiadala lavína, ktorá zasiahla kúpele s horúcimi prameňmi v severnej provincii Akita. Ďalšími sú starší ľudia, ktorí pri odpratávaní snehu spadli zo striech svojich domov vo vidieckych oblastiach, odkiaľ sa mladí ľudia vysťahovali.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu