Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Teploty na severe klesnú až na -30, v Poprade padol rekord!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Na severe a krajnom východe Slovenska hrozia v priebehu dnešného predpoludnia extrémne nízke teploty. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý pre tento jav vydal výstrahu druhého stupňa.

Toto varovanie sa týka prevažne severných regiónov Slovenska. V čase do 10.00 h, respektíve 16.30 h tu môže teplota vzduchu poklesnúť na -20 až -30 stupňov Celzia. "Očakávaný mráz je v danej ročnej dobe a oblasti pomerne zriedkavý a pravdepodobnosť poškodenia organizmu je vysoká," konštatuje web meteorológov.

Táto výstraha sa týka regiónov Orava, Kysuce, Liptov, Turiec, Horehronie, Spiš a oblastí na severozápade, severovýchode a krajnom východe Slovenska. Na týchto miestach, ale tiež v regióne Gemer, Šariš a na juhovýchode krajiny môžu byť nízke teploty sprevádzané tvorbou snehových jazykov a závejov.

So zníženou teplotou musia počítať aj obyvatelia ďalších regiónov, s výnimkou juhozápadného Slovenska. V dotknutých oblastiach by však teplota nemala poklesnúť pod -20 stupňov Celzia. Až do odvolania platí tiež výstraha 1. stupňa pre oblasť Levice - západ pre takzvanú ľadovú povodeň. "Vzhľadom na výskyt ľadových úkazov je predpoklad vzniku ľadových bariér s následným vzdutím vodných hladín na tokoch, s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov, zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity," ozrejmuje SHMÚ.

V Poprade dnes padol viac ako polstoročný teplotný rekord pripadajúci na 2. február. Podľa informácií z meteorologickej stanice Slovenského hydrometeorologického ústavu na popradskom letisku klesla teplota pod Tatrami dnes ráno na mínus 26,7 stupňa Celzia. Doteraz najchladnejšie bolo v tento deň v roku 1956, keď v Poprade namerali rovných mínus 26 stupňov Celzia.

Teploty na severe klesnú
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: foto:citatel/Dušan Genčanský)

Dnešná ranná teplota v Poprade.

Na piatok 3. februára je rekordná teplota ešte o niečo nižšia, a to mínus 27 stupňov Celzia. Vzhľadom na súčasné podmienky možno očakávať, že tento rekord v piatok padne. Absolútne teplotné minimum v Poprade je zo 14. januára 1987, keď v Poprade namerali mínus 29,1 stupňa Celzia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu