Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Až dve tretiny Slovákov budú mať doma umelý stromček

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Väčšina Slovákov (66,3 percenta) bude mať tento rok na Vianoce doma umelý stromček, viac ako pätina (22,1 percenta) si kúpi živý stromček. Až sedem percent Slovákov sa vyjadrilo, že si tohtoročný vianočný stromček pôjde urezať do lesa či záhrady. Vyplýva to z omnibusového prieskumu agentúry TNS Slovakia, ktorý realizovala v novembri na reprezentatívnej vzorke 1022 respondentov.

Z výsledkov prieskumu je tiež zrejmé, že väčšina obyvateľov Slovenska (70,1 percenta) vníma Vianoce predovšetkým ako sviatky rodinné. Viac ako polovica respondentov vníma Vianoce aj ako sviatky tradičné (59,8 percenta) a pokojné (55,2 percenta) a dve pätiny Slovákov tiež ako sviatky náboženské (42 percent). Za finančne náročné sú Vianoce považované len u štvrtiny (25,2 percenta) oslovených.
      
Približne polovica (51 percent) obyvateľov Slovenska začína Vianoce prežívať len týždeň pred samotnými sviatkami. Dve pätiny (41,4 percenta) prežíva Vianoce už o niečo skôr, a to od začiatku adventu. Len asi päť percent opýtaných začína Vianoce prežívať už od konca jesene, teda s prvým odvysielaním vianočných reklám v televízii.

Z prieskumu tiež vyplýva, že Vianoce trávime hlavne doma. Až dve tretiny (63,4 percenta) Slovákov trávi vianočné sviatky len v kruhu najbližšej rodiny (s rodičmi či deťmi). Štvrtina opýtaných (25,2 percenta) je na Vianoce doma s celou svojou širšou rodinou. U príbuzných trávi Vianoce len 3,5 percenta respondentov. Necelé dve percentá budú na Vianoce doma s priateľmi, na lyžovačke alebo na dovolenke, prípadne ich strávia sami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu