Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

V tomto roku navštívilo Slovensko približne 1,45 milióna turistov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Počas celého roku 2011 by malo Slovensko navštíviť spolu približne 1,45 milióna zahraničných turistov. Vyplýva to z odhadov Slovenskej agentúry pre cestovný ruch (SACR) na tento rok, o ktorých informoval generálny riaditeľ SACR Peter Belinský.

Počet zahraničných turistov by mal tak oproti roku 2010 stúpnuť o 9,3 %. "Podľa mňa je to výnimočný úspech," podotkol Belinský. Čísla zahraničných turistov ťahali v tomto roku nahor najmä dovolenkári z okolitých krajín - Česka, Poľska, Maďarska. Výrazne však stúpa aj počet návštevníkov z Ukrajiny a Ruska.
      
Množstvo dovolenkárov zo Slovenska by sa malo zase podľa odhadov SACR vyšplhať na úroveň 2,1 milióna, čo by predstavovalo nárast oproti vlaňajšku o 2,1 %. Ak by sa odhady agentúry naplnili, spolu by tak na Slovensku za rok 2011 dovolenkovalo 3,56 milióna turistov, čo v konečnom dôsledku znamená nárast o 4,9 % oproti vlaňajšku.
      
Či bude aj rok 2012 pre slovenský cestovný ruch taký úspešný a bude si môcť pripísať vyšší počet návštevníkov ako v roku 2011, je podľa Belinského teraz ťažké odhadnúť. "Veľmi ťažko sa robia takéto prognózy. Všetko bude záležať od toho, ako sa bude vyvíjať hospodárstvo v Európe," priblížil.
      
SACR sa tak bude podľa neho snažiť zacieliť aktivity práve na tie trhy v Európe, ktoré sú ekonomicky stabilné. Napríklad na Nemecko či severské krajiny ako Fínsko, Švédsko, ale tiež aj na Rusko a Ukrajinu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu