Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Vláda odsúhlasila prístupovú zmluvu Chorvátska do EÚ

BRATISLAVA – Vláda dnes súhlasila so vstupom Chorvátska do Európskej únie. Odobrila návrh na uzatvorenie zmluvy medzi 27 členskými štátmi Európskej únie a Chorvátskom o jeho pristúpení.

Chorvátska republika uzatvorila všetky prístupové kapitoly. Zmluvu môže prezident ratifikovať až po tom, ako s ňou vysloví súhlas aj parlament. Vláda Ivanovi Gašparovičovi odporúča, aby na podpis zmluvy splnomocnil premiérku Ivetu Radičovú a ako alternátorov ministra zahraničných vecí Slovenskej republiky, štátneho tajomníka Ministerstva zahraničných vecí Slovenskej republiky a stáleho predstaviteľa Slovenskej republiky pri Európskej únii. Rovnako prezidentovi odporúča ratifikáciu zmluvy po vyslovení súhlasu národnej rady.

Obsahom zmluvy je súbor právnych, organizačných, finančných a iných opatrení vedúcich k prístupu Chorvátskej republiky k Európskej únii a k jej členstvu v nej. Účelom a predmetom zmluvy je prenesenie výkonu časti suverenity Chorvátskej republiky na Európsku úniu a prevzatie záväzkov vyplývajúcich z práva Európskej únie Chorvátskou republikou.

Pred podpisom zmluvy sa vyžaduje súhlas zo strany Európskeho parlamentu, ten by tak mal spraviť 1. decembra. Krátko potom - 5. decembra - sa očakáva rozhodnutie Rady EÚ v tejto veci, po ktorom bezprostredne nasleduje podpis zmluvy.

Zmluvu slávnostne podpíšu na zasadnutí Európskej rady 9. decembra 2011. Ukončenie ratifikačného procesu v 27 štátoch EÚ sa očakáva do 30. júna 2013. Chorvátska republika by sa tak stala členským štátom Európskej únie od 1. júla 2013.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu