Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Inverzné počasie komplikuje zasnežovanie v Tatrách

Na Štrbskom Plese zasnežujú už od 18. novembra. Zobraziť galériu (5)
Na Štrbskom Plese zasnežujú už od 18. novembra.

ŠTRBSKÉ PLESO – Vo Vysokých Tatrách je už dlhšie inverzné počasie, čo komplikuje zasnežovanie v lyžiarskych strediskách.

„Zasnežovať sme začali 18. novembra, trošku neskôr ako v iných strediskách, jednak pre rekonštrukciu prívodného potrubia, ale hlavne tým, že inverzný charakter počasia, ktorý prevládal, nám nedovolil zasnežovať skôr,“ vysvetlil riaditeľ strediska na Štrbskom Plese Peter Tomko.

V stredisku Ždiar pre vlhké počasie ešte nezasnežovali, v Tatranskej Lomnici postupne zasnežujú od minulého týždňa. Na svahoch v Bachledovej doline sa technický sneh ukladá od víkendu, pre suché počasie tu však majú problémy s dostatkom vody.

 

Inverzné počasie komplikuje zasnežovanie
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR)

 

Momentálne sa na Štrbskom Plese pracuje na zasnežení svahov Interski a Esíčko, neskôr sa bude pokračovať vyššie smerom k Chate pod Soliskom. „Zasnežujeme 12 až 13 delami, oba svahy sú po dnešnej noci zasnežené už na viac ako 30 percent,“ doplnil Tomko. Aj dnes museli zasnežovací systém vypnúť okolo 10. hodiny, keďže vyšlo slnko a teplota stúpla.

 

Inverzné počasie komplikuje zasnežovanie
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR)

 

„Zasnežovanie spúšťame už pri teplote -2,5 až -3 stupne Celzia, všetko je to ešte podmienené ďalšou veličinou, a to je vlhkosť vzduchu, ktorá vo veľkej miere ovplyvňuje zasnežovanie,“ dodal Tomko. Ideálne je, keď je vzduch suchý a vlhkosť sa pohybuje na úrovni od 40 do 60 percent. Predpovede na najbližšie dva dni sú celkom priaznivé, cez víkend by sa však malo opäť otepliť.

 

Inverzné počasie komplikuje zasnežovanie
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR)

 

Vo Vysokých Tatrách chcú sezónu otvoriť 10. decembra, Tomko verí, že sa už bude lyžovať aj na Štrbskom Plese. „Na túto zimnú sezónu sme pripravili novú lyžiarsku škôlku, ktorá bude situovaná priamo v spodnej časti svahu Interski,“ upozornil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu