Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Sudcovia sa tešili predčasne: Platy zmrazia zrejme aj im!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Prezident SR Ivan Gašparovič nevidí dôvod na nezmrazenie platov sudcov tak, ako ostatným ústavným činiteľom. Ako uviedol dnes pred novinármi, nechápe, prečo by sa z toho mali vynechať sudcovia, keďže ekonomická a sociálna situácia na Slovensku je vážna.

V súvislosti s predbežným opatrením Ústavného súdu (ÚS) SR, ktorým zakázal zníženie sudcovských platov na základe minuloročnej novely zákona o odmeňovaní ústavných činiteľov, Gašparovič poznamenal, že v súčasnosti by išlo o zmrazenie ich platov a nie o zníženie. "Zmrazenie platov sudcov na tú úroveň, ktorú majú teraz, ich nijako nepoškodzuje a pokiaľ niekto hovorí, že to nie je v súlade s Ústavou SR, tak by som bol rád, keby taký článok našli v ústave. Neexistuje," podčiarkol.

Vláda už schválila návrh na skrátené legislatívne konanie poslaneckej novely zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov. Ak prejde, tak okrem poslancov budú mať platy zmrazené aj prezident, ministri, štátni tajomníci, generálny prokurátor, predseda či podpredsedovia Najvyššieho kontrolného úradu. Sudcovia budú mať vďaka rozhodnutiu ÚS SR výnimku.

Tu podľa prezidenta nastáva otázka v tom, ako sa rozhodne a či novelu zákona po jej schválení v parlamente vráti. Keby totiž zákon vetoval, zrušil by zároveň rozhodnutie, ktoré sa týka aj ostatných ústavných činiteľov. "Takže tu je ten problém, či takýto zákon Národnej rady SR vetovať, alebo nie," uzavrela hlava štátu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu