Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Zmrazenie platov ústavných činiteľov prešlo do druhého čítania

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Platy poslancov NR SR, prezidenta, členov vlády, predsedu a podpredsedu Najvyššieho kontrolného úradu, generálneho prokurátora, obmudsmana, vedúcich ostatných ústredných orgánov štátnej správy a štátnych zamestnancov vo verejnej funkcii na ministerstvách zrejme ostanú na úrovni roku 2011.

Poslanci dnes totiž 132 hlasmi posunuli do druhého čítania návrh novely zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov do druhého čítania, ktorý zmrazuje mzdy na súčasnej výške.

O právnej norme, ktorá zároveň ponecháva na úrovni tohto roku aj paušálne náhrady, rokuje parlament v skrátenom legislatívnom konaní. Tento postup navrhla plénu vláda, keďže je nutné, aby takáto úprava miezd platila už od nového roku.

Ak by si poslanci platy nezmrazili, po 1. januári by si aj spolu s ďalšími ústavnými činiteľmi výrazne prilepšili, čo by podľa premiérky Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) mohlo spôsobiť značné hospodárske škody.

"Vzhľadom na súčasnú ekonomickú situáciu SR a stav verejných financií je potrebné, aby všetky inštitúcie a ústavní činitelia zodpovedne nakladali s prostriedkami štátneho rozpočtu. Z uvedeného dôvodu navrhujeme, aby sa v budúcom roku ústavným činiteľom nezvyšoval plat," konštatovala Radičová.

Táto novela však rešpektuje uznesenie Ústavného súdu SR, ktorý stanovil, že nemožno siahať na platy sudcov. Tie by sa teda zmrazovať nemali, aj keď sa odvodzujú od poslaneckých platov.

V súčasnosti sa platy poslancov upravujú v závislosti od výsledkov hospodárenia štátu. Vzorec presadil bývalý predseda NR SR a líder SaS Richard Sulík. Keďže sa deficit oproti vlaňajšku zníži, členovia snemovne si pôvodne mali prilepšiť o stovky eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu