Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Cyklisti opatrne, za priestupok môžete dostať pokutu až 650 eur!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Až 650-eurovú pokutu v blokovom konaní môže dostať cyklista, ak sa dopustí dopravného priestupku. Košický policajný hovorca Alexander Szabó upozornil, že cyklista musí rešpektovať všetky dopravné značky a dopravné zariadenia ako vodič motorového vozidla.

Podľa zákona je vodičom nemotorového vozidla, a teda platia pre neho všetky povinnosti ako pre vodiča motorového vozidla. Aj na cyklistov sa vzťahuje zákaz viesť bicykel pod vplyvom alkoholu a cyklista je povinný podrobiť sa na výzvu policajta dychovej skúške. Za jazdu pod vplyvom alkoholu, alebo za zavinenie dopravnej nehody môže cyklista dostať pokutu od 150 eur do 800 €, za odmietnutie dychovej skúšky mu môže byť uložená pokuta od 300 eur do 1 300 eur. Policajt je oprávnený aj cyklistovi zakázať ďalšiu jazdu, napríklad ak v noci mimo obce nemá potrebné reflexné prvky, alebo bicykel nie je potrebným spôsobom osvetlený.

Okrem všeobecných povinnosti cyklistu ako vodiča nemotorového vozidla zákon o cestnej premávke má aj osobitné ustanovenie o cyklistoch. Napríklad by mali prioritne používať cestu pre cyklistov. Pri prejazde cez cestu majú používať priechod pre cyklistov. Priechod pre chodcov môžu použiť, len ak bicykel tlačia. Cyklisti smú jazdiť len jednotlivo za sebou, nesmú jazdiť bez držania riadidiel, držať sa iného vozidla, viesť počas jazdy druhý bicykel, ručný vozík, psa ani iné zviera a voziť predmety, ktoré by sťažovali vedenie bicykla alebo ohrozovali iných účastníkov cestnej premávky.

Cyklisti jazdiaci po krajnici alebo po okraji vozovky za zníženej viditeľnosti musia mať na sebe viditeľne umiestnené reflexné prvky alebo oblečený reflexný bezpečnostný odev. Cyklista je povinný počas jazdy na bicykli mimo obce chrániť si hlavu riadne upevnenou ochrannou prilbou. Ak je cyklistom osoba mladšia ako 15 rokov, táto povinnosť sa vzťahuje aj na jazdu v obci.

Novela zákona o cestnej premávke zaviedla nové pravidlá pre odbočovanie pre vodičov vozidiel vo vzťahu k cyklistom. Takto odbočujúci vodič je totiž povinný dať prednosť v jazde cyklistovi idúcemu rovno. Pri odbočovaní doľava vodič motorového vozidla nesmie ohroziť cyklistu odbočujúceho vľavo. Pri tejto situácií je totiž cyklista naľavo od motorového vozidla (je povinný sa zaradiť čo najviac vľavo v časti vozovky určenej pre jeho smer jazdy) a pri prechádzaní križovatkou sa musí zaradiť naspäť na pravý okraj vozovky, informoval Szabó.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu