Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Koncesionárske poplatky budú od roku 2013 minulosťou

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Koncesionárske poplatky sa od roku 2013 stanú minulosťou. Vyplýva to z novely zákona o Rozhlase a televízii Slovenska, ktorú 21. októbra schválil parlament a dnes ju podpísal prezident SR Ivan Gašparovič.

Dnes o tom informoval hovorca prezidenta Marek Trubač. Novelou sa úhrady za služby verejnosti poskytované Slovenskou televíziou a Slovenským rozhlasom (tzv. koncesionárske poplatky) a aj príspevky poskytované na základe zmluvy so štátom nahrádzajú priamou dotáciou zo štátneho rozpočtu.

Minister kultúry Daniel Krajcer (SaS) novelou navrhoval aj zvýšenie platu generálneho riaditeľa RTVS zo štvornásobku na sedemnásobok priemernej mzdy v národnom hospodárstve, parlament však zvýšenie odmietol.

Výška ročného príspevku pre RTVS sa bude odvíjať od hrubého domáceho produktu SR a podľa novely to bude 0,142 percenta z HDP. Keďže rozpočet RTVS sa pripravuje skôr, ako je známa výška hrubého domáceho produktu za konkrétny kalendárny rok, výška príspevku sa bude odvíjať od výšky HDP spred dvoch rokov.

V prípade nepriaznivej ekonomickej situácie krajiny bude štát podľa novely povinný poskytnúť RTVS najmenej 90 miliónov eur, čo je minimum potrebné pre zabezpečenie hlavnej činnosti verejnoprávneho média. Novela zákona o RTVS zároveň obsahuje bod, podľa ktorého bude programový koncept vysielania televízie obsahovať aj podiel vysielacieho času programov v jazykoch národnostných menšín a etnických skupín žijúcich v SR.

Generálny riaditeľ RTVS bude musieť radu RTVS písomne informovať iba o tých zámeroch uzavrieť zmluvu, ak bude zmluvné plnenie na viac ako stotisíc eur. Táto zmena má podľa rezortu kultúry zabrániť "neprimeranej administratívnej záťaži pre orgány RTVS". Novela je účinná od 31. decembra 2011, zrušenie poplatkov bude účinné od 1. januára 2013.

RTVS chce urobiť všetky potrebné kroky, aby v budúcom roku nedošlo k dramatickému výpadku v príjmoch z platenia úhrad za rozhlas a televíziu. Verejnosti bude v rámci kampane vysvetľovať, že platenie úhrad za verejnoprávny rozhlas a televíziu v budúcom roku pokračuje. Rozhlas a televízia Slovenska tak chce zabrániť, aby ľudia prestali platiť koncesionárske poplatky, čo by spôsobilo výpadok na strane príjmov RTVS.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu