Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

RTVS bude kampaňou ďakovať za platenie koncesií

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) odštartuje v najbližších dňoch kampaň, v ktorej chce ľuďom poďakovať predovšetkým za to, že platia úhrady za služby verejnosti poskytované RTVS. Dnes o tom informoval hovorca spojeného verejnoprávneho média Richard Šümeghy.

Všetci, čo platia tzv. koncesie tak totiž podľa RTVS "pomáhajú vytvárať kvalitnejší program vo verejnoprávnych médiách". Kampaň, ktorú RTVS - Slovenský rozhlas a Slovenská televízia spustia vo vysielaní svojich programových služieb v krátkom čase, nesie preto názov "Vďaka Vám".

"Osobnosti verejného života, ktoré kampaň podporili, to urobili bez nároku na honorár. Kampaň bola nakrúcaná spôsobom, aký na Slovensku v reklame zatiaľ nikto nepoužil. Bola použitá malá kamera lomocam, ktorá nakrúca na kinofilm a celý obraz je nasnímaný veľmi hravo," informoval ďalej agentúru SITA hovorca RTVS.

V kampani Vďaka Vám sa objaví napríklad herečka Zuzana Kanócz, režisér dokumentov Jaro Vojtek, či hokejista Miro Šatan. Kampaň sa skladá z piatich spotov a bude mať rozhlasovú aj televíznu podobu. "Každý spot s jednou osobnosťou predstavuje jednu oblasť televízneho a rozhlasového vysielania - hudbu, literatúru, film, dokument a šport," dodal Šümeghy.

"Výška úhrad za služby verejnosti bola v minulom roku v porovnaní s rokom 2010 nižšia o viac ako dva milióny eur. Tento pokles si vysvetľujeme nižšou platobnou disciplínou a pomerne veľkým počtom zákonných výnimiek," uviedol 11. februára v relácii Rádiožurnál Slovenského rozhlasu hovorca RTVS Richard Šümeghy.

"Tieto peniaze RTVS nutne potrebuje na zabezpečenie výroby programov," zdôraznil. Podľa Vladimíra Šujana, riaditeľa spoločnosti RTVS, s.r.o., ktorá sa zaoberá výberom tzv. koncesií, dlhujú zamestnávatelia približne 150-tisíc eur a fyzické osoby 170-tisíc eur. Neplatiči musia počítať so sankciami. Fyzickým osobám hrozí pokuta 16,59 eura, zamestnávateľom 33 až 165 eur v závislosti od počtu zamestnancov.

Koncesionárske poplatky sa majú stať od roku 2013 minulosťou. Parlament to schválil vlani koncom októbra v novele zákona o RTVS. Podľa novely sa tiež poplatky aj príspevky poskytované na základe zmluvy so štátom nahradia priamou dotáciou zo štátneho rozpočtu. RTVS hneď po schválení novely avizoval, že tento rok spustí kampaň, ktorou chce v prvom rade vysvetľovať ľuďom, že platenie úhrad za rozhlas a televíziu tento rok pokračuje.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu