Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Trojmetrová Beluška mala mať väčšie prsia, návrh neprešiel

Beluška Zobraziť galériu (4)
Beluška

BELUŠA - Na námestí v Beluši odhalili dnes viac ako tri metre vysokú drevenú sochu miestnej krásavice Belušky. Podľa povesti viažúcej sa k vzniku obce, zahynula v útrobách hradu lúpežného rytiera Kaja, ktorý ju uniesol jej manželovi Kontúrovi.

Socha je vysoká 3,3 metra, vyrobená je z jaseňového dreva, o prsia má opretý drevený obecný erb a jej autorom je 25-ročný miestny rezbár Juraj Kapuš. "Sochu Belušky som tvoril štyri mesiace. Pracovalo sa mi na nej ľahko, pretože keď človek tvorí s láskou, ide všetko ľahko. Povrchovo je upravená proti účinkom slnka a dažďa, takže verím, že ma ešte prežije," povedal mladý rezbár.

 

Socha Beluška
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR)

 

K vytvoreniu sochy ho inšpirovala povesť o Beluške a vlastná fantázia. Model Belušky si vytvoril z hliny a následne ho preniesol do dreva. "Stačí sa pozrieť na pár pekných žien a ide to ľahko. Pôvodne mala mať Beluška prsia nad erbom, no akosi to neprešlo. Povedali mi, že by na to babky hádzali kabáty," podotkol s úsmevom Kapuš.

Podľa starostu Beluše Jána Prekopa, vytvorenie sochy nestálo obec ani cent, všetky práce finančne pokryli sponzori, rovnako jej autor ju vytvoril bez nároku na honorár. "Beluša má svoju históriu, z ktorej čerpal aj Juraj Kapuš pri tvorbe sochy. Beluška je otočená na východ, vidieť ju zo všetkých smerov a každý, kto k nám príde, si môže prečítať skrátenú verziu povesti o vzniku Beluše. Nájdu ju pri kamennom podstavci pri soche," povedal Prekop.

Ako dodal, zaujímavú históriu má aj jaseňové drevo, z ktorého Kapuš sochu vytvoril. Po vyčíňaní podpaľača v Beluši v minulých rokoch zhorela aj stodola pri cintoríne, obhorel a uschol aj statný jaseň. "Strom ohrozoval hroby i obyvateľov obce. Preto sme ho podrezali, statný, niekoľko storočný kmeň sme pomocou ťažkej techniky vytiahli zo zeme a náš rezbár z neho urobil symbol obce," priblížil Prekop.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu