Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Železný Herkules čaká na svoju záchranu

Socha Herkula v Snine
Socha Herkula v Snine

SNINA - Podľa zachovaných dokumentov, v roku 1841 dal vtedajší majiteľ sninského kaštieľa príkaz, aby zo železa odliali tri sochy bájneho poloboha Herkulesa. Prvá zo sôch sa na dlhé roky stala symbolom mesta.

Dnes už nikto nevie, prečo sa majiteľ zlievarne v Zemplínskych Hámroch a vlastník sninského kaštieľa, pôvodom Holanďan Jozef Rholl rozhodol, že jeho zámocký park bude zdobiť socha bájneho gréckeho bojovníka Herkulesa.

Podľa archívov, celkovo odliali tri rovnaké sochy. Prvá, s rokom „narodenia“  1841 vznikla zo 6 veľkých kusov železa. Umiestnili ju v  záhrade za kaštieľom a na dlhé roky sa stala symbolom Sniny. Železného Herkulesa v životnej veľkosti bojujúceho s "hydrou lernskou" prichádzali ročne obdivovať tisícky návštevníkov. Dnes je však situácia iná. Kaštieľ sa zmenil na ruinu, park spustol a domáci z obáv pred vandalmi, odmontovali a ukryli hlavu hydry. Mladí Sninčania už ani poriadne nevedia, kde sa ich železný Herkules nachádza.

Najmä starší obyvatelia Sniny sú sklamaní z toho, aký osud postihol železný  symbol mesta. Pani Anna je učiteľka na dôchodku: „so žiakmi sme chodievali každý rok do parku s Herkulom. Moje kolegyne, aj ja sme deťom rozprávali o tom, kto bol tento bájny, grécky bojovník. Ale náš sninský Herkules asi už svoj boj prehral! Je mi do plaču, ako to teraz v tom spustnutom parku vyzerá. Prečo sa vždy nájdu peniaze na rôzne hlúposti, ale na uchovanie našej histórie a tradícií nemáme?! Je to hanba pre celú Sninu! Ale predovšetkým pre doterajších primátorov a poslancov. Pochodila som kus sveta, ale s takou ľahostajnosťou o mestský symbol som sa nikde nestretla. Nakoniec sa stane ešte to, že Herkula nám z parku niekto odpíli a skončí ako staré železo v zberných surovinách!“

Podľa sninskej radnice, pesimizmus okolo sochy, parku aj kaštieľa čoskoro vyvrátia stavebné práce. Komplexná rekonštrukcia areálu za vyše 2,5 milióna Eur je podmienená tým, ako skončí posúdenie výsledkov verejnej súťaže na ministerstve pôdohospodárstva a rozvoja vidieka.

Pre sninského Herkula by to znamenalo nový a krajší začiatok.  

A ako si osud pohral s ďalšími zo železných trojčiat? V Snine vznikla pred časom skupina nadšencov, ktorí pátrali po nezvestných sochách. Zistili, že druhý z „bratov“ našiel svoj domov na Ukrajine. Dodnes stojí pred zámkom v Užhorode. Podľa najnovších informácií, maďarské mesto Nýiregyháza sa stalo útočiskom tretieho železného Herkula.  

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu