Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Bustu Ďurčanského v Rajci zahalili do toaletného papiera

Aktivisti Občianskej Charty 2010 na námestí SNP v Rajci Zobraziť galériu (5)
Aktivisti Občianskej Charty 2010 na námestí SNP v Rajci (Zdroj: TASR)

RAJEC – Bustu Ferdinanda Ďurčanského na Námestí Slovenského národného povstania (SNP) v Rajci dnes zahalili do toaletného papiera aktivisti Občianskej Charty 2010 po tom, ako položili kvety k Pamätníku SNP na námestí.

 Inštalácia sochy napĺňa podľa Eduarda Chmelára z Občianskej Charty 2010 skutkovú podstatu zákazu propagácie hnutí vedúcich k potláčaniu základných ľudských práv a slobôd. „Tým skôr, že toto mesto odmieta uznať základné fakty o živote Ferdinanda Ďurčanského. Ďurčanský nebol len človek, ktorý si želá štátnu samostatnosť. Bol iniciátorom najtvrdších antisemitských zákonov. Iniciátor arizácie. Toto bol človek, ktorý 1. septembra 1944 predniesol z vlastnej iniciatívy v Slovenskom rozhlase nenávistný prejav proti povstalcom, kde vyslovil podporu nacistickej okupácii. Tento človek bol právoplatne odsúdený na trest smrti ako vojnový zločinec a tento rozsudok nikto nikdy nezrušil,“ povedal Chmelár.

„Pýtame sa, či je v poriadku, ak Slovensko si dnes pripomína najvýznamnejší štátny sviatok SNP a na Slovensku dosiaľ nestojí žiadna socha vodcov povstania generálov Goliana a Viesta. Ale množia sa tu sochy a busty fašistických pohlavárov. Či už socha Jozefa Tisa v Čakajovciach, či táto busta, či pamätné tabule v Bánovciach nad Bebravou, v Bytči a inde. Myslíme si, že toto nie je v poriadku. Ak je štát a legislatíva na to krátky, tak to najmenej, čo môžeme urobiť, je vyjadrenie občianskeho protestu v medziach zákona, na čo máme právo,“ skonštatoval Chmelár.

Občiansky aktivista z Rajca Miroslav Bellan uviedol, že busta Ďurčanského by nemala byť zabalená, ale zložená z podstavca. „V podstate táto aktivita nie je mojou aktivitou, takže mi neprináleží ju komentovať. Ale v každom prípade, Ďurčanský na námestie nepatrí,“ dodal Bellan.

Bustu F. Ďurčanského osadili na Námestí SNP v Rajci 10. júna 2011. Uznesenie Mestského zastupiteľstva (MZ) o inštalovaní busty z roku 2009 potvrdili mestskí poslanci na zasadnutí vo štvrtok 9. júna 2011.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu