Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Zamestnanec rezortu dopravy mal sfalšovať analýzu PPP

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Policajný vyšetrovateľ Úradu boja proti korupcii už obvinil jednu osobu z pokusu o podvod pri spracovaní analýzy výhodnosti bývalého prvého balíka PPP pri výstavbe úsekov diaľnice D1 medzi Martinom a Prešovom. Hovorkyňa generálneho prokurátora Jana Tökölyová to vo štvrtok potvrdila s tým, že ide o vznesenie obvinenia za pokus obzvlášť závažného zločinu podvodu. "Vo veci sa koná, preto v súčasnosti nebudeme poskytovať detailnejšie informácie," dodala Tökölyová.

Podľa denníka Sme, ktorý vo štvrtok o prípade informoval, obvineným v spomínanom prípade by mohol byť bývalý šéf sekcie PPP projektov na ministerstve dopravy Peter Havrila. Súčasné vedenie ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja podalo vlani trestné oznámenie na neznámeho páchateľa pre podozrenie zo spáchania podvodu pri analýze PPP. Analýzu vypracovala pre bývalé vedenie rezortu dopravy na čele s Ľubomírom Vážnym (Smer-SD) spoločnosť Wood & Company. Podľa jej zistení stavba diaľničných úsekov medzi Martinom a Prešovom cez PPP by bola drahšia asi o 500 mil. eur oproti využitiu klasického verejného obstarávania. Ministerstvo však analýzu podľa všetkého upravilo tak, že financovanie výstavby diaľnice cez PPP by bolo drahšie len o 29 mil. eur.

Súčasný minister dopravy Ján Figeľ (KDH) pred rokom zrušil najprv prvý balík PPP a neskôr aj tretí, cez ktorý mali byť postavené úseky D1 medzi Žilinou a Martinom. Ministerstvo dopravy zastavenie oboch PPP projektov zdôvodnilo ich predražením a nevýhodnými finančnými podmienkami pre štát pri následnom splácaní počas 30 rokov koncesie.

"Tým, že polícia už obvinila konkrétneho páchateľa, považujeme to za potvrdenie nášho podozrenia z falšovania a potvrdenie, že išlo nielen o predražený a protiústavný PPP projekt, ale aj o podvodný," informoval agentúru SITA hovorca ministerstva dopravy Martin Krajčovič.

Polícia sa k otázkam nechcela k vyšetrovaniu pokusu o podvod pri analýze PPP vyjadriť. Odkázala, že sa vyjadrí ministerstvo vnútra. Ani to o prípade vo štvrtok neinformovalo a zároveň zvolalo na piatok tlačovú besedu ministra Daniela Lipšica (KDH). "Čiastkové informácie zverejnené inými orgánmi nebudeme komentovať," uviedol hovorca ministerstva vnútra Gábor Grendel.

Exminister dopravy a v súčasnosti opozičný poslanec Vážny tvrdí, že o prípade vie iba z médií a nevie voči komu smeruje obvinenie. "Hodnotím to však ako predvolebnú kampaň KDH. Stále si myslím, že k žiadnemu podvodu nedošlo. Som rád že po jeden a pol ročnej intenzívnej prešetrovacej činnosti v hľadaní káuz, ktorej sa venujú v rezorte desiatky zamestnancov, nič nenašli a využívajú len takéto obvinenie," reagoval Vážny. Vyslovil presvedčenie, že podstata obvinenia je "na vode". Ako dodal, podľa analýz sa nestanovovala cena diela, tá bola výsledkom súťaže a ani podľa nich nemali byť nikdy žiadne platby štátu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu