Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Kto chytí sprejerov, dostane desaťtisíc!

Poslanec M. Majerský navrhol vyplatiť odmenu 10-tisíc Sk tomu, kto prinesie dôkaz o vyčíňaní sprejerov. Zobraziť galériu (7)
Poslanec M. Majerský navrhol vyplatiť odmenu 10-tisíc Sk tomu, kto prinesie dôkaz o vyčíňaní sprejerov.

LEVOČA – Počmárané fasády, dopravné značky, múry budov, a dokonca kostolná veža! Takto vyzerá v týchto dňoch historická Levoča. Sprejeri nechávajú svoje výtvory na každom kroku. Levočskí radní povedali dosť. Tomu, kto prinesie informácie a usvedčujúce dôkazy proti vandalom, vyplatí mesto odmenu desaťtisíc korún.

„To nie sú ľudia,“ hovorí dôchodkyňa, ktorá upratovala okolie gymnaziálneho kostola. Vežu kostola tiež „zdobí“ grafitový nápis. Úplne postriekaná je aj dopravná značka pri vjazde do mesta od Spišskej Novej Vsi. Nápis Levoča ani nie je vidieť. S návrhom odmeniť toho, kto prinesie dôkazy o vyčíňaní sprejerov, prišiel poslanec mestského zastupiteľstva Milan Majerský (35). Podľa neho budú takto ľudia pozornejší a akcieschopnejší. „Myslím si, že desaťtisíc korún je pre mnohých dostatočná motivácia,“ konštatoval poslanec.

Škody sa podľa primátora Levoče Miroslava Čurillu dajú vyčísliť na niekoľko desiatok tisíc korún. „Škody nie sú len finančné, ale najmä morálne,“ dodal primátor. Mestská polícia zatiaľ žiadneho sprejera neprichytila pri čine. Náčelník Peter Hromjak tvrdí, že je to obyčajné predvádzanie. Levoča má jediné šťastie - vďaka kamerám sa vandali zatiaľ neodvážili počmárať historicky cenné budovy v centre mesta.

Čo im hrozí
Tresty pre sprejerov sa odvíjajú od výšky spôsobenej škody. Ak ide o malú škodu (do 80-tisíc Sk), hrozí im buď peňažný trest, alebo odňatie slobody do 1 roka. V prípade väčšej škody (od 80-tisíc Sk) trest od 6 mesiacov do 3 rokov a v prípade škody so značným rozsahom (od 800-tisíc Sk) od 3 do 5 rokov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu