Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Smutný aj veselý pád vlády: Ako môže zmeniť biznis najbohatších Slovákov!

Niekedy je pád vlády aj dobrou správou Zobraziť galériu (2)
Niekedy je pád vlády aj dobrou správou

BRATISLAVA – Pád vlády nie je iba témou pre radových občanov. Priamo sa dotýka aj podnikateľského prostredia. Pre väčšinu firiem môže znamenať problémy z dôvodu nestability. Tlak v Európe navyše môže dostať na ulicu tisíce ľudí. My sme sa však pozreli na to, ako sa súčasná situácia dotýka biznisu najbohatších Slovákov. Nie všetci totiž musia byť zo zmeny politickej elity smutní.

"Jeden z dôležitých vstupov pri firemnom plánovaní, najmä pri rozhodnutiach o veľkých dlhodobých investíciách (a s nimi spojenej zamestnanosti), je aj aspekt stability a predvídateľnosti politického prostredia. Nestabilná a ťažko čitateľná situácia na politickej scéne môže firmy odradiť od niektorých investičných zámerov, respektíve viesť k ich odloženiu na neskôr. Po nedávnej maďarskej skúsenosti s tým, ako citeľne sa politická neistota môže dotknúť aj podnikateľského prostredia a súkromného majetku, tento aspekt zrejme vzrástol na dôležitosti najmä u potenciálnych zahraničných investorov,“ myslí si analytik z Volksbank Vladimír Vaňo. Rozhodli sme sa preto osloviť 5 najbohatších Slovákov, aby nám prezradili, ako situáciu vnímajú oni. Reagovala len Penta, s tým že nebude politiku komentovať. Ostatní ani neodpovedali. Rozhodli sme sa preto o stručnú analýzu toho, ako to asi môže vyzerať. Rozdelili sme ich podľa toho, či sa skôr tešia alebo smútia.
 

Môžu sa tešiť

J & T 

Až na kúpu parkoviska pred svojou budovou nedostali od štátu takmer žiadne megalomanské zákazky. To, že sa o nich menej píše, sa im zrejme môže páčiť, no je zrejmé, že za bývalej vlády sa im darilo so štátom obchodovať viac. Vznikli aj špekulácie o tom, že by radi vstúpili do energetického holdingu a hovorilo sa o privatizácii časti SPP. To by bol však pri návrate Fica zrejme problém. Ten totiž trvalo privatizáciu odmieta, no vylúčiť sa to nedá. Navyše priateľské vzťahy hovoria tiež skôr o sympatiách k iným politikom ako tým, ktorí boli pri moci v Radičovej vláde.


Juraj Široký  -  Váhostav

Aj keď Široký z diaľničného biznisu úplne nevypadol, pri niektorých tendroch už nebol taký suverénny a zmenili sa aj zloženia konzorcií, v ktorých Váhostav vyhrával. Zrejme sa mu nepáčili ani slová Ivana Mikloša o hĺbkovej kontrole financovania zimného štadióna. Aj keď dodnes nie je zrejmý výsledok, za bývalej vlády by sa zrejme až tak výsledku báť nemusel.

 

Ladislav Poór -  ŽOS Trnava

Po bohatých rokoch za vlády ROberta Fica sa o ňom dá skôr povedať, že jeho najlepšie časy na Slovensku má už za sebou. Železnice krachujú, a práve tie boli hlavným zdrojom príjmov tohto podnikateľa. V poslednej dobe sa viac zameral na investície v zahraničí.

 

Ivan Kmotrík - Grafobal a Slovan

Z vyššie menovaných sa jeho biznisu dotkne zmena asi najmenej. Je však zrejmé, že v prípade komplikácii v digitalizácii má lepšie postavenie pri vláde, akou bola tá Ficova. Čo sa týka polygrafie, bude zrejme vyhovovať hlavne predvolebná kampaň a peniaze, ktoré sa v nej točia. Najviac by ho mohlo potešiť, ak by štát schválil vybudovanie národného štadióna na Tehelnom poli. A hlavne by prispel aspoň takým percentom, ako to bolo pri Širokého zimáku.

 

Jozef Brhel - IT biznis

Menej známy podnikateľ, o ktorom sa však v kuloároch počas Ficovej vlády hovorilo ako o jednom z najväčších hráčov. Keďže informatizácia verejnej správy ešte neprepukla naplno, dá sa predpokladať, že je pádom vlády naďalej v hre. V minulosti sa hovorilo najmä o tom, že je mu zaviazaný minister vnútra Kaliňák, ktorého mal vytiahnuť do politiky. Pritom nie je žiadnym tajomstvom, že informatizáciu mal na starosti Úrad vlády, ministerstvo financií a vnútra. Fico, Počiatek a Kaliňák.

 

Milan Fiľo - Mondi SCP

Milióny mu padli k nohám pri rozdeľovaní voľných emisných povoleniek za Ficovej vlády. Sám tvrdil, že politiku nerieši, no v poslednej dobe o ňom bolo ticho.


Miroslav Výboh - zbrojár

Minister Galko viackrát hovoril o jeho obchodoch na ministerstve obrany. Pravdou však je, že počet zbrojárskych tendrov po voľbách rapídne klesol.

 

Môžu smútiť

Penta


 Je to najväčšia prehra. Už sa zdalo, že nič nezabráni Pente ovládnuť slovenské zdravotníctvo, do ktorého investovali veľké zdroje. Zastavenie privatizácie nemocníc a ich transformáciu na akciové spoločnosti zrejme v centrále tejto finančnej skupiny neoslávia.
 

Andrej Babiš - Agrofert

Najbohatší Slovák bol zainteresovaný do projektu rozdávania múky pre najchudobnejších Slovákov. Hovorilo sa v zákulisí aj o tom, že jeho firmy boli obchádzané pri kontrolách potravín. Čim by sa dalo povedať, že jeho konkurenciu takto ničil cez štát. 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu